"Merkelin sedmodnevni maraton"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je za nedelju dana proputovala gotovo 20.000 kilometara u različitim diplomatskim misijama.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2015.

12:25

Default images

Nemački Di Velt navodi da je 60-godišnja političarka stigla na samit EU u Briselu potpuno iscrpljena, naročito posle 17-časovnih pregovora u Minsku.

“Merkelova je imala neverovatan maratonski program“, navodi agencija DPA.

Svoje diplomatske aktivnosti Merkelova je počela u četvrtak 5. februara kada je otputovala u Kijev, zajedno sa francuskim predsednikom Fransoom Olandom, gde su se oni sastali sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u uvodu pregovora u Minsku.

Već sledećeg dana prisustvovala je otvaranju Konferencije o bezbednosti u Minhenu, da bi potom odletela u Moskvu, takođe sa Olandom na preliminarne razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sve u vezi sa krizom u Ukrajini.

“Nedeljno popodne“ bilo je rezervisano za povratak u bavarsku prestonicu, Minhen, gde se i dalje održavala Konferencija, posle čega je usledio let u Vašington, gde je Merkelovu primio predsednik SAD Barak Obama.

Razgovori sa Obamom potrajali su dva dana, a u ponedeljak 9.2. sastala se sa premijerom Kanade, Stivenom Harperom u Otavi, da bi se iste večeri vratila u Berlin.

Protokolarna dužnost prisustva komemoraciji povodom smrti bivšeg predsednika Nemačke Ričarda fon Vajcsekera zadržala je Merkelovu u Nemačkoj, da bi potom otišla u Minsk, na “sudbonosne“ pregovore o budućnosti Ukrajine.

Tu je Merkelova odigrala ključnu ulogu u potpisivanju “Minska 2“, a pored 17-časovnih pregovora u prilog tome išla su i prethodna putovanja u Kijev i Moskvu, gde je odvojeno razgovarala sa liderima sukobljenih zemalja, Putinom i Porošenkom.

Di Velt navodi da je tajna Merkeline izdržljivosti veoma jednostavna - nema je.

“Ako obećate da joj ovo nećete reći, priznaću vam da ponekad posle putovanja sa njom, kada se “probudim iz kome“ kod kuće, prvo što ugledam na vestima je ona u nekom drugom gradu, drugoj vremenskoj zoni, pa se zapitam, kako ona to uspeva“, naveo je Tomas Valde, novinar NBC Njuza iz Berlina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: