"Ne verujem Putinu, ali verujem EU"

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je impresioniran jedinstvom koje je Evropska unija pokazala podržavajući Ukrajinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2015.

20:09

Default images

On je dodao i da je "umereno optimističan" da će se mirovni plan iz Minska poštovati.

"Ako imamo obećanje o prekidu vatre, o povlačenju stranih trupa sa naše teritorije, puštanju svih ilegalno zadržanih na slobodu i o zatvaranju granica sa Rusijom, onda to daje povoda za umereni optimizam", rekao je Porošenko novinarima nakon susreta sa evropskim liderima u Briselu.

On je, međutim, podsetio da su Rusija i separatističke snage uporno kršile prvi sporazum iz Minska, potpisan u septembru prošle godine, i da su iskoristile primirje da pregrupišu snage, naoružaju se i krenu u novu ofanzivu, ne isključujući mogućnost da se to ponovi.

"Moj stav je da prekid vatre treba da stupi na snagu odmah i da se poštuje, jer nevini civili ginu svakog sata i dana", rekao je Porošenko.

On je izjavio da je impresioniran podrškom i ličnim angažmanom lidera EU, koji su danas na samitu u Briselu ukrajinsku krizu uvrstili među najvažnije teme.

Porošenko je rekao da je tokom pregovora u Minsku, koji su počeli juče, a završeni rano jutros, pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Kijev, a posebno se zahvalio doprinosu koji su tim pregovorima dali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

"Ne verujem Putinu, ali verujem EU da će pooštriti kazene mere protiv Rusije ako se sporazum ne bude poštovao", istakao je Porošenko.

On je posetu Briselu zaključio rečima da se poginuli putnici iz malezijskog aviona koji je prošle godine oboren iznad Ukrajine ne smeju zaboraviti i da krivcima nikada neće biti oprošteno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: