Lavrov: Izbor EU ili Rusija je laž

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Srbiju na putu ka članstvu u EU očekuju mnoge prepreke, uključujući pitanje Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

15:59

Default images

On je pozvao Brisel da ne uslovljava pristupni proces Srbije prekidanjem veza s Moskvom.

"Jasno je da postoje brojne prepreke na putu ka potencijalnom članstvu, od nerešenih pitanja proisteklih iz sukoba na području bivše Jugoslavije (koja se osećaju širom srpskog društva), do obimnih i bolnih reformi koje se sprovode u raznim oblastima", naveo je Lavrov.

On je u autorskom tekstu za magazin "Horajzons" postavio pitanje koliko EU, sve umornija od sopstvenog proširenja, uzima u obzir sve te aspekte i koliko je spremna da pokaže strpljenje i taktičnost.

Problem Kosova, prema njegovim rečima, ostaje "ozbiljan izazov" pošto lideri u Prištini smatraju priznanje nezavisnog Kosova od Beograda "cenom za prijem u EU".

Šef ruske diplomatije izrazio je stav da bi Beograd trebalo da na nezavisan način donosi odluke o svim tim aspektima.

Lavrov je, kao pozitivan primer izgradnje produktivnih odnosa usmerenih ka budućnosti, naveo snažan razvoj rusko-srpske saradnje, koja je prerasla u strateško partnerstvo.

On je podsetio da je poseta Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina 16. oktobra bila prilika za postizanje novih sporazuma, a da su duboki istorijski odnosi dveju zemalja potvrđeni i prilikom posete, mesec dana kasnije, patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila Srbiji.

"U tom smislu, voleo bih da iznesem komentar o sve učestalijim pokušajima nametanja Beogradu lažnog izbora između EU i Rusije. Mi polazimo od činjenice da je Srbija suverena država koja vodi nezavisnu spoljnu politiku, uključujući i kada je reč o evropskim integracijama", naveo je Lavrov.

Odluka srpskih lidera da izaberu i članstvo u EU i očuvanje odnosa prijateljstva i saradnje sa Rusijom predstavlja "suveren izbor koji zaslužuje poštovanje", rekao je Lavrov, naglasivši da se takav izbor temelji na stavu većine građana Srbije i da je u potpunosti u skladu s političkim i ekonomskim interesima zemlje.

"Pozivamo naše partnere u Briselu da se ponašaju na ispravan način i da izbegnu povezivanje napretka u pristupnim pregovorima s prekidanjem prirodnih veza između Srbije i Rusije", naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: