Boko Haram stvara kalifat kao ID?

Boko Haram je od male terorističke grupe prerastao u mini državu sa svojom teritorijom, veličine Kostarike ili Slovačke, objavio je "Raša tudej".

Izvor: B92, Raša tudej

Sreda, 14.01.2015.

08:34

Default images
Foto: Beta/AP

Prema proceni "Telegrafa", teritorija militantne grupe sada je oko 52.000 metara kvadratnih.

Jedan od poslednjih gradova koji je grupa zauzela je Baga u severoistočnoj nigerijskoj državi Borno, blizu jezera Čad.

Prema procenama svedoka, militanti Boko Harama ubili su tamo najmanje 2.000 ljudi, ali je nigerijska vojska kasnije objavila da je ubijeno 150.

Amnesti Internešenel je objavio da je taj napad verovatno najsmrtonosniji otkako se grupa pojavila 2009 godine.

"Hodao sam pet kilometara gazeći po mrtvim telima dok nisam stigao do sela Malam Karanti (u blizini Bage), koje je, takođe, bilo napušteno i spaljeno", ispričao je preživeli ribar za AFP.

Militantna grupa trenutno kontroliše više od 11 lokalnih samouprava sa preko 1.7 miliona ljudi, procenjuje "Telegraf".

Njihova teritorija se proteže od Mandara planina na istočnoj granici sa Kameronom, do jezera Čad na severu i reke Jedseram na zapadu.

Čini se da grupa kopira poteze Islamske države, koja je počela da zauzima teritorije u Siriji i Iraku u junu 2014.

Prema različitim procenama, ID sada kontroliše područje površine od 39.000 (jednako površini Švajcarske) do 90.000 kvadratnih kilometara (jednako površini Portugala).

Nakon što je ID u junu prošle godine proglasila kalifat, isto je učinio i Boko Haram u severoistočnom nigerijskom gradu Gvoza, kojeg su ekstremisti zauzeli u avgustu.

"Prisutan je element kopiranja, pa su u Boko Haramu rekli: "Ako ID može da proglasi kalifat, možemo i mi", izjavio je britanski visoki komesar za Nigeriju Endrju Pokok.

On je istakao da Boko Haram želi da ih "njihove kolege ekstremisti vide kao prave džihadiste" i da pokažu da mogu da kontrolišu određenu teritoriju i da drže pod kontrolom svoj kalifat.

"Da biste imali bazu gde ćete držati opremu i zalihe, a naravno i zarobljenike, morate da imate kontrolu nad određenom teritorijom", naveo je Pokok.

U aprilu 2014. je Boko Haram šokirao svet kad su njihovi pripadnici kidnapovali 276 učenica jedne škole tokom napada na Čibok, selo na severoistoku Nigerije.

Taj čin je naišao na osudu širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: