Čudna sudbina malezijskih aviona

Avion kompanije Er Ejža sa 162 putnika i članova posade nestao je sa radara 40 minuta po poletanju iz Surabaje, grada u Indoneziji.

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2014.

21:40

Default images

Celodnevna potraga na obalama ostrva Borneo nije pokazala niti jedan trag Erbasovog aviona, a potraga je odložena za sutra, zbog loših vremenskih uslova.

Ovo je drugi slučaj u toku godine da avion neke malezijske aviokompanije misteriozno nestane, a članovi porodica putnika i članova posade se nadaju da let 8501 neće biti upamćen u istoriji kao i let MH370.

Dok je Malezija Erlajns, kompanija čiji je avion na letu MH370 nestao, u velikim finansijskim poteškoćama, Er Ejža je jedna od kompanija u usponu, a u svojoj floti ima 80 aviona uglavnom novije proizvodnje.

To je i glavna razlika, MH370 je obavljao Boing proizveden 2002. godine, dok je Erbas Er Ejže “dobio krila“ 2008. godine. Takođe, Er Ejža je do današnjeg dana predstavljala jednu od najsigurnijih aviokompanija.

Misteriju predstavljaju i vremenske prilike, navodno je pilot Erbasa zatražio da promeni maršrutu kako bi izbegao oblake, što je još jedna od razlika. Posada na MH370 ni u jednom trenutku nije obavestila komandu leta o poteškoćama.

Ipak, ono što je išlo u prilog MH370 je iskustvo pilota, koji je imao više od 18.000 sati naleta, dok je pilot 8501 za komandnim palicama proveo trećinu vremena manje.

Avion na letu MH370 nestao je u martu ove godine i sada postoje veoma male šanse da ikada bude pronađen. Potraga za 8501 nastavlja se sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: