"Merkelova i Junker nisu u sukobu"

Nemačka vlada je demantovala da je došlo do sukoba između Angele Merkel i Žan-Klod Junkera zbog namere Berlina da uvede putarinu za strana vozila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

11:02

Default images

"Frankfurter algemajne cajtung" je u nedeljnom izdanju pisao da se predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junker na marginama kongresa bavarske Hrišćansko-socijalne unije, sestrinske partije svenemačke Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, požalio kod Merkelove zbog planova njenog ministra saobraćaja Aleksandra Dobrinta o uvođenju putarina.

Ta vest je pogrešna, rekao je zamenik portparola nemačke vlade Georg Štrajter i naglasio da se Junker ni na koji način nije žalio kod Merkelove zbog putarina, prenose nemački mediji.

Junker, je prema saznanjima tog lista, rekao da su nemački planovi o uvođenju putarina u suprotnosti sa evropskim pravom i da tako Nemačka rizikuje postupak zbog povrede ugovora.

Vlada u Berlinu je prošle sedmice, naime, usvojila nacrt spornog zakona o uvođenju putarina za putničke automobile na nemačkim auto-putevima i putevima od saveznog značaja, a osnovno pitanje koje se i tada postavilo bilo je da li je takva odluka kompatibilna sa propisima Evropske unije (EU).

Nadležni komesar EU Bulc je već izrazila jasnu sumnju u kompatibilnost nemačkog predloga sa evropskim propisima.

Bulc je Dobrinta u jednom oficijelnom pismu, prenose nemački mediji, upozorila na kršenje fundamentalnih principa ugovora o ne diskriminaciji.

Nemačkoj se iz Brisela, naime, prebacuje da planiranim uvođenjem putarina želi da optereti strane vozače, pošto će domicilno stanovništvo, preko poreskih olakšica za vozila biti rasterećeno dodatnih troškova putarine.

Nemačko Ministarstvo saobraćaja pripremilo je nacrt ovog zakona, kojim se predviđa da se od početka 2016. godine naplaćuje putarina za strana i domaća vozila, kojom bi se godišnje moglo sakupiti oko 500 miliona evra samo za investicije u saobraćajnu infrastrukturu.

Socijaldemokratska partija, prema saznanjima nemačkih medija, i dalje zahteva dodatna objašnjenja.

Vlada je usvojila i nacrt zakona o reformi poreza na automobile, kako bi se građani Nemačke adekvatno finansijski rasteretili zbog uvođenja putarine, prenose medij.

Nemačka do sada, za razliku od nekih zemalja iz okruženja, poput Francuske ili Austrije, nije imala putarinu za putnička vozila.

Kada je reč o auto-putevima, Nemačka ima jednu od najgušćih i najdužih mreža auto-puteva u svetu od skoro 13.000 kilometara, pokazuje statistika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: