Premijer Kine doputovao u Beograd

Premijer Kine Li Kećijang doputovao je večeras oko 20 sati u Beograd, gde će učestvovati na Trećem Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

20:14

Default images

Poseta Li Kećijanga je prva poseta jednog kineskog premijera prestonici Srbije nakon 28 godina.

Predsednika kineske vlade na aerodromu je dočekao domaćin, srpski premijer Aleksandar Vučić.

Li i Vučić su na aerodromu imali i prvi kraći sastanak.

Premijer Kine je izjavio da će predstojeći Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope učvrstiti odnose Kine i Srbije i obogatiti kinesko-evropske odnose.

Li je u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, u VIP salonu aerodroma "Nikola Tesla", izrazio veliko zadovljstvo što se sa njim sreo samo četiri meseca posle boravka Vučića u Kini i zahvalio srpskoj vladi na gostoprimstvu i pažljivoj organizaciji.

"Uveren sam da će samit ići u korist ne samo daljeg učvršćivanja međudržavnih odnosa Kine i Srbije, nego će biti u korist i za dalje unapređenje saradnje Kine i zemalja centalne i istočne Evrope i bogaćenje kinesko-evropskih odnosa", rekao je predsednik kinske vlade.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je uveren da će Samit biti ne samo dokaz srpsko-kineskog prijateljstva, već da će otvoriti nove puteve saradnje i pokazati da politika, ekonomija i prijateljstvo mogu da idu zajedno i da možemo da doprinesemo napretku naših zemalja i naroda.

"Osećajte se kao kod kuće, dobrodošli u Beograd, dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučih visokom gostu iz Kine.

Vučić je rekao da je Srbija uložila mnogo truda i energije u organizaciju samita i da je uveren da će kineski gosti biti zadovoljni. Kako je predviđeno planom posete, Li će sutra učestvovati na samitu, a u sredu i četvrtak će imati bilateralne surete sa srpskim rukovodstvom i otvoriti most Zemun-Borča čiju su izgradnju finansirale kineske kompanije.

Glavni moto samita, koji se održava sutra i prekosutra, jeste "Novi motor, nova snaga, nova platforma" i na njemu će se, uključujući i prateće događaje, okupiti 1.350 učesnika.

Posetu kineskog predsednika Vlade i rad samita pratiće 1.100 novinara iz 110 srpskih i stranih redakcija.

Pored domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića, i premijera Kine Li Kećijanga, beogradski skup okupiće predsednike vlada još 14 zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.
Foto: Tanjug
Sutra su predviđeni bilateralni sastanci učesnika, a popodne će biti održan Četvrti ekonomski forum u "Sava centru", a počeće, kako je planirano, u 16 časova.

Zvanično otvaranje Trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je u 17.00 časova, a pozdravne govore održaće premijeri Vučić i Li.

Nakon sastanka predviđeno je obraćanje medijima dva premijera, nakon čega će biti priređena svečana večera kao i prijem za učesnike.

U sredu, 17. decembra, biće održan sastanak premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, na kojem će se razgovarati o izgradnji pruge Budimpešta - Beograd.

Sreda popodne predviđena je za sastanke u okviru zvanične posete premijera Kine Srbiji, a prvi je razgovor Li-Vučić.

Srpska i kineska strana trebalo bi da potpišu niz sporazuma koji su u pripremi, a potom će se premijeri Kine i Srbije obratiti novinarima.

Kineski premijer sastaće se 18. decembra sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a zatim će delegacije Kine i Srbije prisustvovati svecanosti otvaranja mosta Zemun-Borča koju gradi kineski partner.

Predsedniku Vlade NR Kine, gradonačelnik Beograda Siniša Mali dodeliće zvanje počasnog građanina srpske prestonice.

Stižu premijeri, sve je spremno za Samit

Premijeri zemalja centralne i istočne Evrope, koji će učestvovati na samitu sa Kinom, stižu u Beograd, a među prvima je stigao kineski premijer Li Kećijang

Nešto ranije, na aerodrom ''Nikola Tesla doputovao je sloveančaki premijere Slovenije Miro Cerar.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je u ime srpskog premijera i vlade dočekuje premijere, rekla je Tanjugu da je premijer Slovenije doputovao u srpsku prestonicu minut posle 16 časova.

U večerenjim satima u Beograd, pored premijera Kine Li Kećijanga, stigli su i premijeri Crne Gore Milo đukanovcih, Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, Letonije Laimdota Straujuma, Češke Bohuslav Sobotka, kao i predstavnik EU Gerhard Tabakhi.

Deo delegacija sa premijerima na čelu doputovaće ujutro.

Mihajlović, koja je predsednik Mešovitog komiteta Srbije i Kine, pohvalila je organizaciju dočeka stranih delegacija.

Ona je rekla da je samit zaista veliki događaj za sve zemlje koje će učestvovati i izrazila uverenje da će organizacija, kao što se već sada pokazalo, biti dobra tokom trajanja samita.

"Što je još važnije, verujem da će biti dosta dobrih sastanaka i razgovora, dobrih pre svega za ekonomiju Srbije", kaže Mihajlović.

Ona je rekla da će sutra pre podne prisustvovati bilateraklnim sastancima, a da će zbog toga premijere i njihove delegacije dočekivati potpredsednica vlade Kori Udovički i ministar energetike Aleksandar Antić.

Mihajlović je dodala da će na samitu biti svi premijeri zemalja učesnica osim premijera Hrvatske Zorana Milanovića, a da će tu zemlju predstavljati potpredsednica vlade Vesna Pusić.

Ona je ocenila da je samit koji će biti održan u Beogradu "veoma ozbiljan i veliki ekonomski i politički skup".

Inače, na autoputu od aerodroma do Beograda postavljene su zastavice Srbije i Kine, a na samom aerodromu ima dosta pripadnika policije i službi bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: