Srbija nije između Istoka i Zapada

Srbija nije zemlja između Istoka i Zapada, već mesto njihovog kreativnog susreta, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2014.

11:50

Default images

Vučić je poručio da je naša strateška vizija moderna Srbija kao privredno, saobraćajno i kulturno raskršće jugoistočne Evrope i most Istoka i Zapada u 21. veku.

"U kineskoj strani osećamo da imamo moćnog i pouzdanog partnera, sa kojim našu viziju možemo brzo i odlučno da sprovedemo u delo", naveo je premijer Srbije u autorskom tekstu za Tanjug uoči Trećeg sastanka Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, koji prenosimo u celini.

"'Prilike se množe kada ih koristiš', poznata je misao za koju se veruje da ju je izrekao Sun Cu, kineski pisac i mislilac iz 6. veka pre nove ere, autor drevne knjige Umeće ratovanja. Srbija je odlučna da iskoristi šanse koje se pred njom nalaze i da stvara nove prilike za razvoj! Dugo vremena bavili smo se prošlošću. Čak i danas u Srbiji, ali i kod naših prijatelja u okruženju, lako isplivaju na površinu duhovi sukoba iz prošlosti. Naša je odgovornost, ali i obaveza, da, poučeni greškama iz prošlosti, zajednički gradimo budućnost. Da zajedno okrenemo teški točak istorije na Zapadnom Balkanu u novom pravcu saradnje, razvoja i mira.

Dugo smo mi u Srbiji smatrali da je loše što smo "sagradili kuću na sred puta", kako se to kod nas decenijama govorilo. Čvrsto sam rešen i tražim podršku građana da zajedno preokrenemo nepovoljan istorijski tok stvari, u korist Srbije, u korist svih nas i na dobrobit generacija koje dolaze! To prvo zahteva preduzimanje odlučnih, teških i hitnih mera u cilju fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti. Sveobuhvatnim ekonomskim merama i strogim merama štednje koje Vlada Republike Srbije preduzima u saradnji sa Evropskom unijom, Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama obezbeđena je stabilizacija našeg makroekonomskog sistema. To je bio uslov svakog budućeg napretka koji smo uspešno ispunili, za šta danas dobijamo pohvale svih međunarodnih finansijskih institucija.

Međutim, u pitanju su kratkoročne mere iznuđene godinama lošeg upravljanja javnim finansijama. One imaju svoje jasno opravdanje i čvrstu podršku građana, jer su u funkciji ostvarenja bolje budućnosti za sve naše ljude. Razvoj nije moguć bez jasne vizije, utemeljene na realnosti i vizije koja brani naš nacionalni interes, ne ugrožavajući pri tome legitimne interese drugih nacija u našem okruženju. Naša strateška vizija zato sagledava modernu Srbiju kao privredno, saobraćajno i kulturno raskršće jugoistočne Evrope i most Istoka i Zapada u 21. veku.

Stara kineska poslovica kaže "Događaji koji dolaze bacaju senku pred sobom". Sastanak šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, 16. decembra u Beogradu, jedan je od takvih događaja, čiji ogroman značaj u godinama koje dolaze već danas naslućujemo. Beograd je ovog decembra ugostio preko 1.800 članova državno privrednih delegacija Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Na najbolji način smo potvrdili naše tradicionalno gostoprimstvo, ali i istakli rešenost da se menjamo i rastemo. Još jednom, potvrđena je spremnost Beograda da bude dobro mesto za dogovor o budućnosti, za planove o investicijama i novim zajedničkim projektima. Nismo mi zemlja između Istoka i Zapada, mi smo mesto njihovog kreativnog susreta!

Naša strateška vizija je jasna. Međutim, mnoge dobre ideje su ostale samo mrtva slova na papiru, jer nisu bile praćene odlučnom i brzom akcijom. Često nam je nedostajao onaj presudni, prvi korak koji bi nam dao zamajac. Kao što kaže još jedna kineska mudrost, "Sve je (bilo) spremno osim istočnog vetra".

Za realizaciju strateške vizije Srbije kao privrednog, saobraćajnog i kulturnog raskršća jugoistočne Evrope i mosta Istoka i Zapada u 21. veku, od ogromnog značaja je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta. Srbija je propustila mnoge vozove u prošlosti i mi više nemamo vremena za čekanje, niti imamo decenije za realizaciju ove evropske saobraćajnice.

U kineskoj strani osećamo da imamo moćnog i pouzdanog partnera, sa kojim našu viziju možemo brzo i odlučno da sprovedemo u delo. Srbija će izgledati drugačije posle ostvarenja ovog značajnog regionalnog projekta, prevoz putnika iz južne u centralnu Evropu će biti olakšan, a mogućnost plasmana naše robe ubrzana. Realizacijom ovog koridora naša privreda dobiće istočni vetar u leđa!

Pored toga, ovih dana otvaramo za saobraćaj most Zemun-Borča koji je veoma značajan za Srbiju i Beograd. Posebno me raduje simbolika izgradnje ovog mosta, izgrađenog u saradnji sa Kinom, a nazvanom po Mihailu Pupinu, naučniku svetskog značaja, čiji život odlično oličava našu povezanost sa Sjedinjenim Američkim Državama i podseća nas na hiljade naših građana koji su bili i koji su i danas deo američke naučne i privredne elite.

Želimo takođe da nastavimo razgovore sa našim prijateljima iz Kine i u vezi mogućnosti razvoja naših luka i vodenog saobraćaja, u kome nas ograničava nedostatak modernih tehnologija čija bi primena mogla drastično da podstakne naš privredni razvoj. Ovakvim i sličnim projektima, naša strateška ambicija pretočiće se u realnost!

Srbija je danas samosvestan parter i akter međunarodnih odnosa, pragmatična i aktivna u potrazi za razvojnim projektima i sigurna u ispravnost svojih stavova. Spremni da učimo i da se menjamo, čuvajući ono što je naše, otvorenih očiju idemo ka boljoj budućnosti. Samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope ovog decembra u Beogradu, dobar je vesnik boljih vremena!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: