Moguć sporazum Rusije i sa Osetijom

Rusija i Južna Osetija mogle bi početkom iduće godine da uđu u partnerstvo slično onom koje postoji s drugom gruzijskom oblasti Abhazijom, navodi portal news.ru

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

10:45

Default images

Predsednik parlamenta Južne Osetije Anatolij Bibilov rekao je za RIA Novosti da će dokument biti "integrativniji" nego u slučaju Abhazije.

Bibilov je učestvovao na trećem forumu Svetskog saveta ruskog naroda, 26. i 27. novembra, na temu "Globalni izazovi - ruski odgovor". Odgovarajući na pitanja na margini foruma on je rekao da je "naravno planirano" potpisivanje sporazuma između Rusije i Južne Osetije.

"Ugovor će biti pripremljen i potpisan i biće integrativniji po svojoj prirodi u smeru Ruske federacije. Dokument se razrađuje i priprema. Mislimo da će biti početkom iduće godine, vrlo je verovatno da će biti potpisan" rekao je Bibilov.

Bibilov je ranije rekao da su oni zainteresovani za maksimalnu integraciju u raznim pravcima i ne samo u pitanjima bezbednosti, već takođe o socijalnim pitanjima. Sprovođenje ovog sporazuma će, kako je rekao, uticati na životni standard, na plate i penzije i dodao da odvojen sporazum treba da obuhvati pitanje carine.

Rusija i Abhazija, druga separatistička gruzijska republika, potpisale su 24. novembra sporazum o strateškom partnerstvu.

Sporazum, koji su u Sočiju potpisali ruski predsednik Vladimir Putin i njegov abhaski kolega Raul Kadžimba, predviđa "tešnju saradnju Rusije i Abhazije u ekonomiji i oblastima socijalnih i humanitarnih pitanja, spoljne politike, odbrane i bezbednosti, tada je saopštio Kremlj.

Gruzija je osudila potpisivanje sporazuma, nazivajući ga "korakom ka de fakto aneksiji oblasti Abhazije od strane Ruske Federacije".

Rusija je 26. avgusta 2008. priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije, dve oblasti Gruzije.

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. zbog kontrole nad gruzijskim otcepljenim regionima Abhazijom i Južnom Osetijom. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

Abhazija se odvojila od Gruzije posle ratnih sukoba 1992-1993. godine, u kojima je više hiljada ljudi poginulo. Nezavisnost te republike, osim Rusije priznale su samo Nikaragva, Venecuela i mala ostrvska država Nauru u Tihom okeanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: