Digitalizacija u Srbiji, šta i kako

Prelazak na digitalnu televiziju u Srbiji je neizbežan, ali i za mnoge još uvek zbunjujuć postupak.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

17:09

Default images

Zamena analognog digitalnim formatom podrazumeva i novine za sve koji TV program gledaju preko antene.

Slovenija, Makedonija i Hrvatska su posao oko digitalizacije već završile, ostale su Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Savršena slika i perfektan ton uskoro će biti dostupni svima. Bez obzira na razdaljine, tehničku pismenost ili ograničen izbor programa - digitalizacija je neizbežna.

Iako se sa digitalizacijom u Srbiji nije daleko odmaklo, na njoj se intenzivno radi. Stvaranje mreže koja emituje signal u digitalnom formatu je pri kraju, ali uvođenje digitalne slike u svačiji dom daleko je teži posao. Ukoliko ne nabavi odgovarajuću opremu, skoro milion domaćinstava od polovine sledeće godine ostaće beć TV programa.

"Ovo o čemu sada govorimo odnosi se pre svega na one koji primaju televizijski program preko antene, koriste antenu sobnu ili neku spoljnu, i nemaju nijedan drugi alternativni način. Digitalizacija se odnosi samo na njih", kaže Radiša Petrović, pomoćnik direktora Javnog preduzeća Emisiona tehnik.

Na pitanje o koliko ljudi je reč, Petrović kaže da je "to negde oko 38-40% domaćinstava".

Ko još uvek nema satelitsku, kablovsku ili ne gleda TV preko interneta, moraće da nabavi nov format "set top boks" - malu kutiju koja menja sliku.

"Ona konvertuje digitalni signal u format koji naš televizor može da prepozna i da reprodukuje sliku. Treba znati da svaki televizor i najstariji crno-beli televizori koji imaju samo antenski priključak i ništa više, mogu da se koriste za prijem dgitalnog signala", dodaje Petrović.

Digitalizacija u Srbiji odvijaće se u tri etape.

Prvi analogni predajnici bi trebalo da budu ugašeni 28. februara, kreće se od Vojvodine i Beograda.

Druga etapa završiće se 31. marta a 30. aprila analogni servis u Srbiji bi trebalo da bude ugašen.pre konačnog prelaska 17. juna 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: