Teško ostvariv dijalog EU i Rusije

Šef delegacije Evropskog parlamenta koja je posetila Moskvu Otmar Karas strahuje od dužeg "ledenog doba" između EU i Rusije povodom ukrajinske krize.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

11:03

Default images

Posle posete Moskvi, gde se sastao sa Jurijem Ušakovim spoljnopolitičkim savetnikom predsednika Rusije Vladimira Putina, Karas je kazao da je "malo optimista" u vezi obnove dijaloga.

"Malo sam optimista da će nam u dogledno vreme poći za rukom da obnovimo dijalog EU i Rusije", rekao je Karas bečkom dnevniku "Kurir".

On je smatra da razgovore opterećuje što se "previše krivice pripisuje", a trebalo bi, kako je ocenio "više govoriti o činjenicama nego o pretpostavkama".

Karas je ukazao da bi trebalo razgovarati o kršenju sporazuma iz Minska.

"OEBS je dokumentovala 162 kršenja sporazuma", podvukao je Karas dodajući da su svi razgovori, sve dok nema pridržavanja dogovora, opterećeni ogromnim gubitkom poverenja.

On je preneo da je u Moskvi dobio različite signale od sagovornika u vezi daljeg delovanja Kremlja.

"Sve je previše koncentrisano na Putina. Ključ je kod njega, on je bio taj koji je prekoračio granice", smatra austrijski političar.

Da bi se stanje u Ukrajini smirilo potrebna su dva preduslova, naglasio je Karas, navodeći da je neophodno pridržavanje Protokola iz Minska kao osnove za primirje, i istovremeno sprovođenje reformi i procesa decentralizacije.

U praksi, prema njegovim rečima, to znači razgovarati, jer je dijalog jedina šansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: