"BiH zaglibljena u nesporazumima"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina 19 godina posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma "zaglibljena" u nesporazumima.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

15:49

Default images

On je dodao da BIH ne može da postigne konsenzus ni o jednom pitanju.

On je rekao da Dejtonski sporazum i dalje živi kao međunarodni ugovor, ali da je značajno urušen delovanjima visokih predstavnika u BiH.

Dodik je novinarima rekao da je upravo on, preuzimajući vlast 2006. godine, sprečio prenos entitetskih nadležnosti na nivo BiH, ističući da bi RS danas bila "prazna ljuštura" da se to nije desilo.

Republika Srpska je u poslednje vreme, rekao je on, pokazala aktivan pristup u rešavanju pitanja "Sejdić-Finci" i uspostavljanju mehanizma koordinacije institucija vlasti u BiH u pregovorima sa Evropskom unijom, ali je do zastoja došlo u Federaciji BiH.

"Danas se nalazimo u čudnoj situaciji da oni koji nisu uspeli da naprave dogovor o pitanju 'Sejdić i Finci', odnosno Bošnjaci, koji žele da majorizuju Hrvate i Hrvati, koji nisu dozvolili da budu preglasani, pričaju o krivici za taj zastoj", naveo je Dodik.

On očekuje da će nova inicijativa EU o evropskom putu BiH dovesti do pozitivnih pomaka na tom polju.

Danas se navršilo 19 godina od potpisivanja Mirovnog sporazuma za BiH u Dejtonu, kojim je okončan četvorogodišnji rat u BiH i uspostvaljen ustavno-pravni okvir ove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: