"Bez pritiska iz Brisela na Srbiju"

Dok SDS smatra da je neophodno otvoriti poglavlje 32 u pristupnim pregovorima, iz SNS stižu reči da je Srbija spremna za poglavlja 23 i 24.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

20:40

Default images

U vestima TVB92 o evrointegracijama i poseti komesara EU za susedstvo Johanesa Hana govorili su članica SNS Aleksandra Tomić i predsednik Odbora za evrointegracije, član SDS Aleksandar Senić.

Senić je naveo poglavlje 32 kao ključno, a ono se odnosi na finansijsku kontrolu.

“Srbija je spremna da otvori poglavlje 32. Ja sam od Johanesa Hana tražio da se krene sa tim poglavljem, a on je istakao da su sve države članice saglasne sa tim osim Nemačke. Opet, imamo probleme u državi, imamo situaciju da je pravosuđe blokirano zbog velikog štrajka advokata, a danas je podneta besmislena krivična prijava protiv bivše ministarke pravosuđa Snežane Malović“, istakao je Senić.

Članica SNS je istakla da Srbija ima aktivnu bilateralnu saradnju sa članicama Evropske unije, naročito sa osnivačima.

“Zašto to govorimo? Govorimo zato što su bilateralne saradnje određeni deo usklađivanja zakonodavstava, a to se vidi kroz to da smo postepeno došli od 43 do 62 posto usklađenosti. Srbija mora da vodi i odgovornu ekonomsku politiku, a da je tako, pokazao je sporazum sa MMF. Spremni smo za najteža poglavlja 23 i 24, a o poglavlju 35 možemo da razgovaramo“, navela je Tomićeva.

Poslanik SDS rekao je da je neophodno da Srbija primeni Briselski sporazum u onom delu koji se tiče Vlade Srbije.

“Johanes Han je jasno rekao da Srbija mora postepeno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije. Od nas nikad nije zatraženo da uvedemo sankcije Rusiji i u tom smislu je besmisleno razgovarati o tome da se vrše pritisci iz Brisela da se uvedu sankcije Rusiji. Srbija treba da se skocentriše na reforme, a najpre da odblokira pravosuđe“, dodao je Senić.

Iz SNS stižu poruke da Srbija mora da ostane politički neutralna.

“Kako se poglavlja budu otvarala tako će ići i usklađivanje zakonodavstva. To nalaže i ekonomsko usklađivanje i političke reforme, kao i razvoj investicione politike. Važno je da Srbija ostane politički neutralna da bi kao članica Evropske unije bila jak ekonomski partner posle 2020. godine“, zaključila je Tomićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: