Solidarnost sa UKR i Porošenkom

Predsednici Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Nemačke izrazili su punu podršku Ukrajini i njenom predsedniku Petru Porošenku.

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2014.

19:56

Default images

Podrška se odnosi na očuvanje celovitosti Ukrajine i prava da Ukrajinci izaberu evropsku integraciju.

"Sve naše zemlje potvrdile su da je to što se desilo na Krimu i na istoku Ukrajine, aneksija i agresija. Složili smo se da je potreban zajednički stav Evropske unije, da moramo biti solidarni sa Ukrajinom, da iako možemo diskutovati koliko su sankcije Rusiji efikasne, složili smo se da su bile potrebne", kazao je predsednik Slovačke Andrej Kiska.

Kiska je danas na proslavu vanredno pozvao i Porošenka da bi simbolično naglasio da su Ukrajinci odabrali da krenu istim putem ka demokratiji i slobodi, kao Ccesi i Slovaci novembra 1989. godine, ili ranije Poljaci, istočni Nemci i Mađari i da u tome imaju nedvosmislenu podršku cele Višegradske grupe.

Petro Porošenko ocenio je na zajedničkoj konferenciji za štampu da Ukrajina, pored borbe da očuva nezavisnost i teritorijalnu celovitost, sučena sa, kako je kazao, agresijom Rusije, vodi i borbu za slobodu, demokratiju i približavanje EU.

"Danas sam video jedinstvo, solidarnost, koordinacija i podršku Višegradske četvorke Ukrajini. Razgovarali smo i o novom regularnom formatu susretanja V4 plus Ukrajina, mozda na nivou šefova diplomatija ili ministara odbrane", rekao je Porošenko.

Češki predsednik Miloš Zeman - jedini u nešto drugačijem tonu, poručio je Porošenku pred novinarima da se nada i da očekuje od njega da u istoriju ipak uđe kao predsednik mira, a ne kao pobednik rata.

"Nadam se da ćete uspeti da ispunite sporazum iz Minska (o primirju) i da će prestati da umiru vojnici i civili, žene, deca i starci.

Smisao naših susreta je sećanje na 'nežne revolucije' u kojima nije prolivena ni kap krvi. Kada smo se dogovarali s predsednikom (Nemačke, Joahimom) Gaukom da li da idemo u Bukurešt, odlucili smo da ne idemo jer ta revolucija nije bila potpuno nenasilna", rekao je Zeman.

Na incijativu predsednika Gauka, predsednici Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske ove godine u svih tih pet zemalja obeležavaju 25. godišnjicu ključnih događaja za nenasilno demontiranje totalitarnog sistema u Srednjoj Evropi i pad "Gvozdene zavese".

Predsednici su danas bili na proslavi u Bratislavi, a u ponedeljak, 17. novembra, na dan kada je, povodom brutalnog razbijanja legalnih studentskih demonstracija, izbila "plišana revoluciju", slaviće u Pragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: