Škoti se predomislili?

Svega šest nedelja posle referenduma o nezavisnosti Škotske, rezultati poslednje ankete navode da bi 52 posto Škota podržalo napuštanje Velike Britanije.

Izvor: B92

Nedelja, 02.11.2014.

20:14

Default images

Ovakvi rezultati daju za pravo separatističkoj Škotskoj nacionalističkoj partiji, koja želi ubrzo da organizuje novo izjašnjavanje, nakon prethodnog na kojem se 55 posto građana Škotske odlučilo za ostanak u sastavu Velike Britanije.

Novo glasanje o budućnosti Škotske moglo bi da se održi 2017. godine, ako se VB odluči za napuštanje Evropske unije, a takva odluka bi išla na ruku Škotima, koji su u većoj meri opredeljeni prema evrointegracijama od Engleza.

Rezultati istraživanja ne idu na ruku Laburističkoj partiji, svega 22 osto Škota veruje da ona zastupa njihove interese, a taj procenat je značajno opao posle odlaska Džoane Lamont, lidera škotskih Laburista.

Favorit za njenog naslednika Džim Marfi naveo je da je Laburistička partija ostala bez vizije budućnosti za Škotsku.

“Ako Laburistička partija želi da pobedi mora da promeni sebe. Škoti zele promenu i njihovo mišljenje je jasno“, rekao je Marfi.

Škoti su se izjasnili za ostanak u okviru Velike Britanije na nedavnom referendumu, sa 55 prema 45 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: