Čeka se Vučićeva odluka o Rami

Odluku o dolasku albanskog premijera Edija Rame u Beograd 22. oktobra trebalo bi da donese predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, do kraja vikenda.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

16:16

Default images

Dosadašnje izjave političkih faktora iz Srbije i Albanije nakon prekida fudbalske utakmice reprezentacija dve države ne odaju zaključak, osude i demarši se šalju, iznose se stavovi o razočaranjima, nasilje se širi regionom, ali konačnih odluka za sada nije bilo.

Novinar Dragan Bujošević smatra da političari razgovaraju i u toku rata, a pošto sada rata nema, vreme je za razgovore.

“Pretpostavljam da su to savetovali Bajden i Angela u telefonskim razgovorima sa Vučićem, ali i bez njihovih saveta mislim da je Vučić dovoljno pametan da zna da se ovakve stvari jednostavno ne propuštaju, da posle 68 godina pokušate da normalizujete te odnose sa Albanijom, na bilo koji način da ih normalizujete, makar i tako što ćete reći sve u lice premijeru Albanije, šta imate i šta želite da mu kažete, pogotovo o položaju Srba dole u Albaniji. A Srbi u Albaniji i dalje ne mogu da promene albanska imena koja su ima nametnuta 50-ih godina, niti mogu besplatno da uče na maternjem jeziku“, smatra Bujošević.

I predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da bi susret dva premijera bio koristan, ne samo zbog dve države, već i zbog Kosova.

“U ovom regionalnom smislu Srbija ne može da bude sama po sebi ničega lider. Njoj trebaju bilatelarni ugovori. Što je više Albanije u odnosima sa Srbijom to je manje pritiska Kosova na Srbiju i obrnuto. Dakle, ako se gleda perspektiva Evropska i Evroatlanska, regionalni odnosi će se odlučivati u relaciji Srbi i Albanci“, istakao je Janjić

Janjić dodaje da vrednost robe koja se preko Kosova izvozi u Albaniju, skoro dostiže vrednost izvoza u Rusiju.

Pored toga veliki energetski projekti čekaju na realizaciju upravo zbog nedostatka komunikacije, a tu se pre svega misli na električnu prenosnu mrežu.

"Bez izvinjenja Albanije ne treba razgovarati"

Unutrašnja stabilnost Srbije zavisi od odnosa Srbije i Albanije jer Tirana direktno utiče na Albance sa Kosova ali i juga Srbije, kaže u intevijuu za B92 Milovan Drecun predsednik odbora Skupštine Srbije za KIM.

Koliko god da je gorak ukus, moramo intezivno sarađivati sa Albanijom kako bi joj oduzeli manevarski prostor za destabilizaciju dodaje Drecun.

"Odnosi između Srba i Albanaca su veoma napeti. Uspeli smo da ih relaksiramo Briselskim sporazumom, ali su uvek opterećeni velikoalbanskim pretenzijama i uvek umanjuju primenu Briselskog sporazuma. Kad god se pojavi neki takav incident, uvek esplodiraju ekstremisti u Makedoniji, na jugu Srbije, u Beču... Ali mi moramo nastaviti dalje. Srbijia ne sme da nasedne na provokacije", smatra Drecun.

"Uvek očekujemo da će se dogovoriti proces saradnje sa albanskom stranom, ali mi ne možemo da garantujemo da će albanska strana poštovati dogovoreno. Mislim da bez izvinjenja Albanije ovo nije pravi trenutak da razgovaramo sa albanskom stranom. Ali, uvek je mudrije razgovarati nego ići u dalje sukobljavanje", rekao je Drecun na pitanje o poseti albanskog premijera Edija Rame Beogradu.

Kada je reč o dijalogu Beograd-Priština, Drecun je izjavio da je do sada urađeno nešto na tehničkom nivou, ali da bi se dijalog nastavio mora da se zna ko je vlast u Prištini.

"Sada moramo da čekamo da se reši to pitanje vlasti u Prištini, a Srbija je spremna da nastavi dijalog", istakao je Drecun i dodao da se slaže sa izveštajem Evropske komisije u kome se navodi da nema napretka u sprovođenju Briselskog sporazuma, ali se nada, s obzirom da EK ne navodi zbog čega nema napretka, da će u Briselu prevladati racionalnost i da oni znaju šta koči napredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: