Austrija: Protesti Kurda protiv ID

Kurdi su sinoć u više gradova Austrije demonstrirali protiv Islamske države, koja je zauzela grad Kobane, na samoj granici Sirije sa Turskom.

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2014.

09:20

Default images

Oko 300 Kurda demonstriralo je kasno ispred austrijskog parlamenta u Beču. Oni su, noseći transparente sa natpisom "Zaustavite ID - Oslobodite Kobane", protestovali protiv zauzimanja ovog grada u Siriji.

Kurdi su privremeno, svojim protestom, obustavili saobraćaj na glavnoj saobarćajnici u centru grada - Ringu.

Kobane, koji se nalazi na granici Sirije sa Turskom, već dve nedelje je mesto okršaja ID i kurdskih snaga, a sada je očigledno palo u ruke terorističke organizacije koja je postavila svoju zastavu iznad ovog grada.

Demonstrantima se, pošto su tražili da im se obrati neko iz austrijske vlasti, pridružio šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider.

On je, na svom fejsbuk profilu, napisao da je uzrok spontanog okupljanja nesnosna situacije u mestu Kobane.

"Vesti iz regiona znače genocid i proterivanja, što mnoge zaprepašćuje", istakao je Šider dodajući da su se ispred parlamenta okupili mnogi koji su pogođeni aktuelnim stanjem.

"Pozvan sam zato što su demonstranti želeli da svoju zabrinutost prenesu jednom predstavniku vladajuće stranke", objasnio je on dodajući da je za njega sasvim normalno što se odazvao, i da je to znak solidarnosti.

"Ne smemo ćutati pred terorom ID, i ne smemo prihvatiti tužnu sudbinu Kobane. Svest ne sme ostaviti same Jezide, Kurde i sve druge ugrožene narode. ID je napad na naše vrednosti i to ne smemo prihvatiti", poručio je Šider.

Demonstracije održane su u Bregecu, Insbruku i Gracu, gde je više desetina ljudi izašlo na ulice tražeći da se zaustavi ID.

U Bregencu je, neposredno pred protest, kamenjem razbijeno više prozora i staklena vrata generalnog konzulata Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: