Studenti protestuju širom Srbije

Studentska konferencija univerziteta Srbije organizuje danas i u naredna dva dana proteste u svim univerzitetskim gradovima. Niški studenti protestuju na trgu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 06.10.2014.

12:12

Default images

Studenti su nezadovoljni zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Više ispitnih rokova i nepromenjena dužina apsolventskog staža - dva su osnovna razloga zbog kojih su studenti u Kragujevcu i Nišu, danas, umesto na predavanjima, ostali ispred svojih fakulteta. Rešenje vide u promeni zakona.

"Mi želimo da se ponovo vrati apsloventski staž, da se vrati šest ispitnih rokova umesto pet,n e zato što su to želje nekih studenata koji do sada nisu studirali kako je možda trebalo, nego zato što Ministarstvo ništa nije uradilo svih ovih godina da obrazovanje ide na neki viši nivo", poručili su pojedini učesnici protesta.

Oni negoduju zbog toga što se apsolvenski staž plaća.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) je krovno predstavničko studentsko telo, koje će organizovati proteste u koordinacijii sa studentskim parlamentima državnih univerziteta.

Serija protesta otvorena je danas štrajkom u Nišu u organizaciji niškog univerzitetskog Studentskog parlamenta. Najavljeni su protesti i u Kragujevcu, rekao je Tanjugu predsednik SKONUS Danilo Jeremić.

Dekan Filozofskog fakultet a u Nišu podržava svoje studente, ali o njihovim zahtevima razmišlja hladnije glave.

"Mislim da su zahtevi nerealni i da su zakasnili sa ovim zahtevima. Jednostavno zato što je sada veoma teško obnoviti čitavu tu proceduru izmena i dopuna zakona koja je uređena pre tri nedelje. Inače mislim da bi studentima trebalo da ostane apsolvenstki staž u trajanju od 6 meseci do godinu dana u izuzetnim okolnostima, a što se tiče rokova tu treba detaljne analize da napravimo", rekao je dekan.

U Ministarstvu prosvete podsećaju da je zakon usvojen pre skoro jednog meseca. Zahteve studenata još nisu dobili.

Za sutra u podne ispred Ministarstva prosvete zakazan je protest u Beogradu, kao i u Novom Sadu i Kosovskoj Mirovici, rekao je Jeremić i najavio da će štrajk biti održan i u sredu, u Novom Pazaru.

Studenti zahtevaju šest obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/15. umesto pet.

Takođe traže da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/11, odnosno 2011/12. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bila praksa.
Tanjug
"Izuzetno od odredaba člana 94. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju, status studenta koji ne završi studije do isteka roka koji je određen u tački 4 ovog člana, ne prestaje i produžava se do kraja školske 2015/16. godine", jedan je od zahteva studenata.

Njihovi dugoročni zahtevi su: početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju sa aktivnim učešćem relevantnih studentskih predstavnika u radnoj grupi, kao i početak rada na pronalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva, uz učešće studenata u radnoj grupi.

"Nemamo drugog načina, nego da mirnim protestom iskažemo nezadovoljstvo, pre svega zbog načina komuniciranja sa studentima, a onda i zbog donesenih izmena i dopuna Zakona", rekao je Jeremić i pozvao studentske organizacije i asocijacije da u saradnji sa studentskim parlamentima svih fakulteta i univerziteta podrže protest.

Studenti Niša: Ovo nije protest loših đaka

Tanjug
Studenti niških fakulteta zatražili su danas na protestu od prosvetnih vlasti da se broj redovnih ispitnih rokova ne smanjuje sa šest na pet i da se ne skraćuje dužina apsolventskog staža, uz poruku da skupu ne prisustvuju "loši đaci, već budućnost Srbije".

Osim navedenih kratkoročnih zahteva, studenti su zatražili donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju u čijem pisanju bi učestvovali i njihovi predstavnici.

Niški studenti uputili su s Trga kralja Milana pismo javnosti, a zatim potpisali peticiju kojom traže ispunjavanje njihovih zahteva i koju će poslati Ministarstvu prosvete.

Pismo javnosti pročitao je na protestu student prorektor Đorđe Stanković, koji je naveo "da je obrazovanje sve skuplje, a plate njihovih roditelja sve manje".
Tanjug
Na studentske zahteve podsetio je predsednik Studentskog parlamenta Milan Petković, uz najavu da će centralni prostest svih studenata u Srbiji, ako zahtevi ne budu prhvaćeni, biti održan 13. oktobra u Beogradu.

Na skupu je rečeno da je gradivo zastarelo, pa studenti traže savremenije programe i primereno opterećenje studenata, kao i prilagođavanja obrazovanja naše zemlje s ostalim zemljama Evrope i sveta.

Studenti su nosili transparente, na jednom od njih je pisalo "Studiranje jednako bankrotiranje", na drugom "Student nije zapalio žito, ali može da zapali preko".

Studenti u KG: Ukinuti plaćanje apsolventskog staža

Studenti Univerziteta u Kragujevcu protestovali su danas i zatražili donošenje novog zakona u čijoj izradi žele i sami da učestvuju.

Pored vraćanja šestog ispitnog roka, studenti traže i ukidanje odredbe po kojoj se plaća apsoloventski staž.

Studenti navode da će ukidanjetog šestog roka produžiti vreme studiranja za najmanje godine.

"Plaćanje apsoloventskog staža je udar na standard studenata i njihovih roditelja i nije korektno da se sada taj staž plaća kada su ga sve prethodne generacije imale besplatno", rekao je predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu Nedeljko Mitić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: