"Neće biti bolje kad Putin ode"

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski smatra da ni Srbija kao kandidat, a ni EU nisu spremne za nove članice.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

13:54

Default images

On procenjuje da je realno da će Srbija dostići punopravno članstvo za deset godina

"Sama EU u ovom trenutku nije u stanju da primi novu članicu", rekao je Puhovski Tanjugu na marginama Četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma.

Govoreći o iskustvima Hrvatske u evropskim integracijama, Puhovski je rekao da je njegova zemlja naučila da se treba kloniti "popularne, lažne priče o pregovorima".

"Tu se radi o ispitima. Jedna strana postavlja pitanje, druga daje odgovore i to su jednako toliko pregovori koliko ja imam pregovore sa studentima koji dolaze na ispit. To su ispiti koje treba položiti", istakao je Puhovski.

Tvrdi i da Srbiji neće biti bolje odmah po ulasku u EU, kao što nije ni Hrvatskoj.

"Hrvatska je u prvih godinu dana nakon ulaska u Uniju imala lošije stanje, a ne bolje. Ali dugoročno, to je sigurno pozitivno i naprosto omogućuje da se unutar zemlje uvedu čisti računi", istakao je on.

Na pitanje koliko dugo Srbija može da se postavlja neutralno u ukrajinskoj krizi i da balansira između EU i Rusije, kaže da to zavisi od same pozicije Srbije i od formata političkog vođstva.

"Našli smo se u jednoj vrsti novog hladnog rata, ali hladnog rata u kome više nema ideologije komunizma protiv kapitalizma i drugo, hladnog rata u kojem više nema neutralnih i nesvrstanih država", smatra Puhovski.

Kako kaže, postoji mogućnost da srpsko rukovodstvo odigra ulogu nove nesvrstane pozicije u narednih desetak godina, ako bude imalo dovoljno "odlučnosti i formata da shvati šta im ova neprilika pruža kao dobru priliku".

Za posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji sredinom ovog meseca kaže da je ona simbolična i da, između ostalog, treba da dokaže da Putin ima gde da putuje u Evropi.

"Putin želi da dokaže tri stvari - da on ima gde da putuje po Evropi i to je najviše središtu Evrope, gde on sada može zapravo da dođe. Drugo, da je on nastavljač jedne duge, stare sovjetske i antifašističke tradicije, što opet ideološki eventualno može biti važno i treće, da Srbija ima na koga da se osloni, ako je baš EU bude previše gnjavila", naglasio je Puhovski.

Sa spske strane, poručuje, ta poseta znači mogućnost da Srbija pokaže da igra neku aktivnu ulogu i da može na savremeni način da reinkarnira svoju prošlost u svoju korist.

"Ako to uspe, simbolički biće važno, ali ne verujem da će bilo kome biti bolje u životu kad Putin napusti Beograd", zaključio je Puhovski.

Puhovski je danas učestvovao na panelu "Hoće li ishod ukrajinske krize odrediti novi put za Evropu i šire" u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, čiji je Tanjug medisjki pokrovitelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: