NEM: Vojnici čekaju dozvolu Iraka

Nemački padobranci koji bi trebalo da obučavaju iračke snage u borbi protiv IS "zaglavljeni" su u Bugarskoj i čekaju odobrenje da polete u Irak, piše Bild.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

11:59

Default images

Šestorica nemačkih padobranaca, koji su u petak krenuli za Irak u okviru misije vojne obuke Pešmerga-snaga protiv terorističke organiizacije Islamska država, "zaglavljeni" su u Bugarskoj i još uvek čekaju odobrenje iračkih vlasti da mogu da slete u tu zemlju, piše danas nemački tabliod Bild.

Razlog za tu situaciju je kvar na transportnom avionu "Transall", kojom su oni, kako je planirano, trebalo da lete za Irak.

Vojnici su, međutim, još u Nemačkoj morali da promene letelicu, a drugu avio-oznaku iračke vlasti do danas nisu prihvatile, saznaje "Bild".

Taj list navodi da je Komanda nemačkog Bundesvera za inostrane vojne misije, smeštena u Potsdamu, potvrdila da još nije jasno kada će vojnici, čiji je zadatak obuka Pešmerga-snaga u rukovanju naoružanje, moći dalje da nastave let.

Nemački Bundesver pripremio je prvi paket naoružanja za severni Irak i u centralnom depou nemačke vojske nalaze se više hiljada pušaka, 20 komada oklopnog naoružanja i 120 bestrzajnih, ručnih protivoklopnih granata, prenose nemački mediji.

Prvi deo naoružanja trebalo bi da ove sedmice, kako piše štampa, krene za Irak.

Nemački kancelar Angela Merkel je početkom septembra najavila spremnost za isporuku nemačkog naoružanja Kurdima u severni Irak, kao znak podrške u borbi protiv terorističke milicije IS, a štampa je pisala da se tako, prvi put, posle niza godina, Berlin direktno angažuje u jednom aktuelnom vojnom konfliktu.

To je, prema medijima, radikalna promena kursa nemačke spoljne politike, a sama Merkelova je u Bundestagu pravdala planiranu isporuku naoružanja Kurdima u Iraku pretnjama IS i rekla da tako postoji šansa za spas ljudskih života i sprečavanje daljih ubistava.

Nemacka vlada je pre dvadesetak dana najavila da ce na ime pomoći kurdskim borcima protiv islamskih ekstremista u Iraku poslati visoko sofisticirane puške, protivtenkovsko oružje i oklopna vozila.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da ce to naoružanje, zajedno sa zaštitnom opremom i opremom za komunikaciju, biti dovoljno za 4.000 kurdskih boraca.

Sve detalje u vezi sa isporukom Bundesver želi da dogovori preko nekoliko oficira za vezu, a kada je reč o strukturi naoružanja, nemački mediji saznaju da će o tome odlučivati Kurdi, a da nemačka vojska želi da prati taj proces i da vojno savetuje.

Na kraju procesa bi Pešmerga-snage trebalo da budu u situaciji da zaustave marš IS i da možda vrate izgubljenu zemlju, navode nemački mediji, ukazujući da niko, međutim, ne računa sa jednom ofanzivom Kurda izvan sopstvene oblasti.

Na pitanje da li Kurdi uopšte mogu rukovati nemačkim naoružanje, magazin Špigel piše da Bundesver namerno nije izabrao najmodernije oružje i da protivtenkovske mobilne sisteme MILAN, standardne puške G36 i drugo naoružanje lokalne snage mogu koristiti.

Kada je reč o tome kako Nemačka može kontolisati da oružje ne dođe u pogrešne ruke, Sspigel piše da tako nešto niko ne može isključiti i da je to i vlada priznala.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova želi, međutim, kako piše štampa, da se sa Kurdima potpiše dokument koji bi isključio svako moguću dalju prodaju tog oružja.

Ukoliko, međutim, bude nepravilnosti, isporuka oružje će pri prvoj sledećoj tranši biti obustavljena, navode nemački mediji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: