Pastor: Deklaracija šteti Vojvodini

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da predložena Deklaracija o potrebi promene Ustava Srbije nanosi štetu ideji autonomije Vojvodine.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

15:05

Default images

On je istakao da je deklaracija nedorečena, dvosmislena, problematična i najavio da će Savez vojvođanskih Mađara u ponedeljak doneti odluku o stavu prema tom pitanju.

Pastor je novosadskom "Dnevniku" potvrdio da će na inicijativu poslanika Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke uvrstiti u dnevni red zasedanja pokrajinskog parlamenta, zakazanog za 23. septembar, "Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije".

"U proceduralnom smislu je sve ispoštovano, materijal formalno-pravno u sebi sadrži sve neophodne elemente, u parlament je stigao na vreme i sa više potpisa no što je neophodno da bi mogao biti uvršten u dnevni red", rekao je Pastor.

Na pitanje kakav će stav zauzeti SVM, čiji je on lider, Pastor je rekao da će o tome definitivna odluka biti doneta sutra uveče, na sednici Predsedništva stranke.

"O ostalim tačkama dnevnog reda nema dvoumljenja, uostalom i učestvovali smo u njihovom kreiranju. Dakle, naša podrška nije sporna. Međutim, kada je reč o deklaraciji, najpre moram reći da nam je taj dokument dostavljen kada je za njega već obezbeđena neophodna poslanička podrška, i to uz poruku tipa: evo, mi imamo dovoljno potpisa, pa vi kako hoćete. Nažalost, to je manir s kojim smo se u poslednje vreme već sretali", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, SVM taj papir nije potpisao, ali ne zbog toga što misli da nije potrebno menjati Ustav.

"Mislimo da je njegova promena nužna, čak mogu reći i da se u potpunosti slažemo sa nekim ocenama koje provejavaju iz tog dokumenta, već zbog niza drugih problematičnih stvari", rekao je Pastor i pojasnio da je sporan momenat u kojem se deklaracija predlaže, ali su sporne i pojedine formulacije iz samog dokumenta.

"Najpre, mislim da izglasavanje ovog dokumenta u datom trenutku ništa u proceduralnom smislu ne znači, a nanosi štetu ideji autonomije Vojvodine, stvara konflikt i ne vidim ni političku ni životnu racionalnost za donošenjem ove deklaracije", ukazao je predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Kada je pak reč o samom tekstu, Pastor smatra da on sadrži niz stručnih manjkavosti.

"I priznajem da uopšte nisam srećan što takav papir uopšte ulazi u proceduru pokrajinskog parlamenta, jer je na mnogim mestima nedorečen, dvosmislen, po mom ukusu stručno dosta problematičan", rekao je Pastor.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine je rekao da je on za to da se procesi ne blokiraju, već da se otvaraju, te je zato i predložio strankama u parlamentu da se o svim pitanjima razgovara.

"Nepobitno je da se Ustav mora menjati, kao što je nepobitno i da se to neće dogoditi sutra, te da je za promenu najvišeg pravnog akta potrebno pokrenuti širu raspravu, sučeliti različita shvatanja i mišljenja, na temelju kojih onda možemo kreirati nekakav pretežan većinski stav. No, za to je potrebno vreme, normalna atmosfera u društvu i normalna komunikacija. I tek na kraju tog procesa ima smisla sumirati stav nekom odlukom pokrajinskog parlamenta, ako se to baš želi. Ali je sasvim sigurno da za to sada nije momenat", zaključio je predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: