UN: Ebola preti međunarodnom miru

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija proglasio je epidemiju ebole u Africi za "pretnju po međunarodni mir i bezbednost".

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

22:20

Default images

SB UN je pozvao sve države da obezbede hitne resurse i pomoć u borbi protiv te bolesti.

Petnaestočlano telo UN je jednoglasno usvojilo rezoluciju u kojoj se pozivaju države da "ukinu opšte zabrane putovanja i restrikcije prelaska granice, zavedene kao rezultat izbijanja epidemije ebole, što doprinosi daljoj izolaciji ugroženih zemalja i podriva njihove napore u borbi protiv bolesti", preneo je Rojters.

SAD su u utorak najavile da planiraju da pošalju 3.000 vojnika u Zapadnu Afriku, kao i da otvore 17 jedinica za lečenje obolelih.

Generalni sekretar UN je pozdravio najavu Vašingtona i pozvao druge zemlje da slede ovaj primer.

U Zapadnoj Africi je od virusa ebole do sada umrlo skoro 2.500 ljudi a skoro 5.000 njih je obolelo, saopštila je prošle sedmice SZO.

Strahuje se da bi broj zaraženih do kraja godine mogao da poraste na 20.000, navodi Itar tas.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lek ili vakcina, ali se za njim intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu s telesnom tečnošću obolelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: