Ukrajinci se povukli sa aerodroma

Ukrajinske snage su se povukle s glavnog aerodroma u Lugansku, na istoku Ukrajine, nakon što su prethodno dobili naređenje da to učine, izjavio Andrej Lisenko.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

10:46

Default images

U Luganskoj oblasti, ukrajinske snage su dobile naređenje i povukle su se s aerodroma, rekao je portparol ukrajinske vojske novnarima, preneo je Rojters.

On je naveo da je u protekla 24 časa poginulo sedam ukrajinskih vojnika.

Ranije danas u Kijevu je saopšteno da su se ukrajinski vojnici sukobili s ruskim tenkovskim bataljonom u Lugansku, a da se ruske vojne jedinice kreću ka drugim velikim gradovima na istoku Ukrajine.

"Bitka između ukrajinskih padobranaca i ojačanog tenkovskog bataljona ruskih oružanih snaga se nastavlja radi uspostavljanja kontrole nad aerodromom u Lugansku", potvrdio je portparol ukrajinske vojske Leonid Matjukin na svojoj stranici na Fejsbuku.

Istovremeno ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej tvrdi da se ruske jedinice kreću ka drugim gradovima na istoku, uključujući i najveći grad u Donjeckoj oblasti.

"Informacije da su ruske trupe tamo je potvrđena. Borimo se sa Rusijom i Rusija je ta koja odlučuje šta će se desiti u Donbasu", izjavio je sinoć ukrajinski ministar za lokalni Inter-kanal, misleći na Donbas, što je neformalni naziv za region Donjecka i Luganska.

Ministar Geletej je primetio da "zvanični Kijev ne vodi razgovore s teroristima, već s predstavnicima Kremlja", uoči današnjih pregovora u Minsku između Ukrajine, Rusije i predstavnika OEBS-a, prenela je agencija AFP.

AFP podseća da je NATO optužio Moskvu za slanje 1.000 ruskih vojnika preko rusko-ukrajinske granice u region koji više ne kontroliše Kijev, što je zvanična Moskva demantovala i saopštila da su padobranci koje je ukrajinska vojska ranije zarobila na 20 kilometara od granice, u "Ukrajinu stigli slučajno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: