Netanijahu povukao pregovarače

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je delegaciji na pregovorima o primirju da se vrati iz Kaira nakon prekogranične raketne vatre iz pojasa Gaze.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

20:49

Default images

Taj potez Izraela, uz ponovno izbijanje nasilja, doveo je u opasnost napore Egipta da posreduju u uspostavljanju dužeg primirja. Pomenuti zvaničnik rekao je da su indirektni pregovori s Hamasom bili zasnovani na premisi da neće biti nasilja.

"Oni krše prekid vatre. Oni krše premisu pregovora", rekao je anonimni zvaničnik koji nema ovlašćenje da govori novinarima, kako je preneo AFP.

Egipat je bio domaćin pregovorima koji su imali za cilj da se okončca sukob koji traje više od mesec dana. Privremeni petodnevni prekid vatre sinoć je produžen za 24 sata i ističe u ponoć. Palestinski ekstremisti ispalili su baražnu vatru u dva navrata na Izrael nekoliko sati pre isteka tog prekida vatre, što je izazvalo izraelske osvetničke vazdušne udare.

Izraelski mediji prenose večeras izveštaje da Palestinci beže iz svojih domova u Kan Junisu na jugu pojasa Gaze i Beit Hanunu na severu, kao i iz kvarta Šeđaije u gradu Gazi. Za to vreme oglašavaju se sirene za vazdušnu uzbunu na jugu Izraela.

Izraelski mediji takođe navode, pozivajući se na palestinske izvore u Kairu, da će palestinska delegacija otići iz egipatskog glavnog grada sutra bez sporazuma i bez saopštenja o produženju prekida vatre. Egipćani trenutno pokušavaju da ulože poslednje napore da spreče zvanično objavljivanje kraha pregovora i ostave opciju povratka pregovaračkom stolu otvorenom.

U sukobu, koji je počeo 8. jula, poginulo je 2.016 Palestinaca i 67 ljudi na izraelskoj strani. Izraelski zvaničnici saopštili su danas da su prve tri rakete kojim je prekršeno primirje pale na otvoreno polje kraj Berševe i da nije bilo povreda. Dve kasnije su presretnute nad Netivotom.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Mark Regev rekao je da je to direktno kršenje prekida vatre. U odgovoru su napadnute "terorističke mete" u Gazi, kako je rečeno. Očevici u u Gazi su rekli da je sedmoro dece ranjeno u napadima od Beit Lahije na severu do Rafe na jugu.

Regev je takođe rekao da su pregovori u Kairu zasnovani na premisi totalnog prekida neprijateljstava. Nijedna palestinska organizacija nije za sada preuzela odgovornost za raketiranje, a portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da "nema ideju ni informaciju o ispaljivanju raketa". Međutim, drugi portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je ranije da ako Netanijahu "ne razume jezik politike u Kairu, znamo kako ćemo učiniti da razume".

"Kada Hamas prekrši prekid vatre, on takođe prekrši premisu pregovora u Kairu. Shodno tome izraelski tim je pozvan nazad", rekao je Regev.

Ni pre nastavka neprijateljstava nije bilo mnogo optimizma među članovima palestinske delegacije. Jaz između dve strane bio je isuviše dubok da bi se premostio. Egipatski posrednici pokušavali su da izdejstvuju olakšanje blokade Gaze, a da ne traže od Hamasa da položi oružje, što je bio ključni zahtev Izraela. U tome se očito nije uspelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: