Ko jeste, a ko nije predao rešenja?

Danas je počela isplata materijalne pomoći za oštećene objekte po pravosnažnim rešenjima. Ali nisu sve opštine i gradovi predali rešenja.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

14:08

Default images

U Kosjeriću je za proteklih nekoliko dana izdato 60 rešenja za nadoknadu štete od poplava, što je mali broj, izjavio je predsednik opštine Milijan Stojanić.

"Odziv ljudi je jako mali, što otežava rad komisije za izdavanje rešenja. Problem je uglavnom to što vlasnici poplavljenih objekata nemaju kompletnu dokumentaciju, a mnogo je i neregistrovanih domaćinstava", kaže Stojanić.

U opštini Kosjerić posle majskih poplava treba da se izgrade dve nove kuće, a 50 kuća mora da se sanira od štete nastale klizištima.

Šteta na infrastrukturi je procenjena na 200 miliona, a na poljoprivrednom zemljištu 330 miliona dinara.

Komisije u opštini Kosjerić još nisu utvrdile štetu od klizišta.

U Varvarinu pišu rešenja

Opština Varvarin trebalo bi da za desetak dana dostavi Kancelariji za obnovu poplavljenih područja stotinak rešenja za isplatu novca građanima čije su kuće oštećene u poplavama, izjavio je danas predsednik Komisije za procenu štete u toj opštini Dragoš Beguš.

"Imamo pripremljen Nacrt ovih rešenja, svaka stranka treba da se sasluša, da se složi ili ne, da ima kompletnu dokumentaciju, tu nema igranja, da li se sve uklapa, da li živi tu ili ne, prijava boravka, rešena imovinska pitanja...to je čitav jedan upravni postupak koji se ne može voditi preko kolena, a drugo, niko nije oročio, da to mora danas da se preda...", rekao je Beguš Tanjugu.

Kao jedan od najvećih problema, Beguš je naveo određivanje kategorizacije.

"Mi smo do sada sve ono što se od nas tražilo odradili, dostavili izveštaje, ali imamo problema jer to nisu 'čiste' kategorije", rekao je on i dodao da opštine imaju male kapacitete, ali da ulažu maksimalne napore.

Rekao je i da će se raditi od pet do deset rešenja dnevno i da bi u narednih desetak dana taj posao trebalo da bude završen.

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković potvrdio je Tanjugu da se rade pojedinačna rešenja za svakog oštećenog.

"Do sada su u roku poslati zapisnici svih komisija o proceni štete na građevinskim objektima, poljoprivrednom zemljištu, zatim je Komisija uradila kategorizaciju od prve do pete kategorije, popunili smo obrasce koje je Kancelarija tražila i sada je u toku izrada pojedinačnih rešenja za svako ugroženo domaćinstvo", istakao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu direktora Kancelarije za obnovu Marka Blagojevića da se opštine prilično opušteno ponašaju po tom pitanju, Milenković je rekao da to nije nimalo korektno i da je to prebacivanje odgovornosti na lokalne samouprave.

"Mislim da to nije u redu, jer su lokalne samouprave organizovale komisije i na osnovu tih zapisnika komisija se rade i rešenja", rekao je Milenković.

On je dodao da do sada nije bilo žalbi na kategorizaciju.

Trstenik: Nema žalbi građana na rešenja koja su poslata

Predsednik opštrine Trstenik Miroslav Aleksić izjavio je danas za Tanjug da je ta opštine predala rešenja za isplatu pomoći građanima koji su pretrpeli štete u poplavama.

"Verifikaciona komisija Vladine kancelarije za isplatu pomoći, koja je izlazila na teren u Trsteniku, proverila je svih 129 poslatih rešenja i potvrdila sve što je naša Opštinska uprava predala. Jedan broj rešenja je već postao pravosnažan i oni samo čekaju dozvolu da krene isplata, dok su ostali u proceduri", precizirao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, nema žalbi građana na rešenja koja su poslata. On napominje da oni objekti koji su oštećeni u poplavama, a koji nemaju regulisana vlasnička prava, neće moći da dobiju pomoć.

Kraljevo nije predalo rešenja

Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva, izjavio je danas za Tanjug, da u Kraljevu još nisu stigli da predaju rešenja Vladinoj kancelariji za isplatu pomoći, jer su iz svog budžeta isplaćivali deo pomoći poplavljenom stanovništvu.

“Ispunili smo našu prvobitnu obavezu koja se odnosila na dostavljanje procenjene štete. Od tada je oko 230 porodica iz Kraljeva dobilo jednokratnu pomoć od 120.000 dinara, a tu pomoć će dobiti još oko 50 porodica”, kaže Jovanović.

On dodaje da će rešenja biti sačinjena uporedo s isplatom pomoći, kako bi građani od Vlade Srbije dobili razliku u novcu u odnosu na kategorije oštećenja.

"Rešenja nisu napravili, ali isplaćena pomoć ulazi u deo pomoći koju će građani dobiti od Vlade”, kaže Jovanović.

Loznica u toku dana dostavlja rešenja

Grad Loznica dostaviće u toku dana Kancelariji za obnovu rešenja za naknadu štete na stambenim objektima koji su oštećeni tokom majskih poplava na teritoriji te opštine, rekao je gradonačelnik Vidoje Petrović.

"Očekujemo da ovih dana krene realizacija po tim rešenjima, odnosno isplata državne pomoći prema kategorizaciji oštećenja", rekao je Petrović Tanjugu.

On je dodao da je izvršeno kompletno skeniranje stanja, da je komisija završila svoj deo posla, doneta su rešenja i Kancelariji za obnovu poslat je izveštaj.

"Sada Kancelarija po svojoj dinamici sukcesivno deli državnu pomoć, mislim da se dnevno obrađuje 15 rešenja", rekao je Petrović, dodajući da se rešenja obrađuju prema prioritetima, od najugroženijih ka nešto manje oštećenim objektima u poplavama.

U Čačku i Gornjem Milanovcu izdaju rešenja

Lokalna samouprava u Čačku počela je danas da izdaje rešenja za nadoknadu štete gradjanima čiji su stambeni objekti oštećeni tokom majskih poplava, rekao je načelnik Gradske uprave za LER Vladimir Grujović.

"Uručenje rešenja ide odredjenim tempom. Osamdeset odsto objekata su u trećoj kategoriji, dok ostali pripadaju drugim kategorijama", naveo je on u izjavi Tanjugu i dodao da će u naredna tri do četiri dana biti uručeno veći broj rešenja.

Grujović je precizirao da se 476 oštećenih objekata vode kao stambeni.

I opština Gornji Milanovac, na čijoj teritoriji ima ukupno 155 oštećenih stambenih objekata, počela je da izdaje rešenja, kaže načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović.

"Za objekte koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, članovi komisije su izlazili na teren, utvrdjeno je činjenično stanje i postupci za dodelu pomoći, odnosno izdavanje rešenja su u toku", objasnila je ona.

Petrović je podsetila na dva osnovna uslova za dobijanje novca za izgradnju novih kuća - da stranka u postupku ima rešene imovinske odnose, da ima vlasništvo nad imovinom i da je stalno živela u tom stambenom objektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: