"Bog i narod su nam dali pobedu"

Bog i naš narod su nam dali pobedu. Voleo bih da se velikom istorijom dičimo, ali da više ne bude ratova u budućnosti, poručio je Aleksandar Vučić u Nišu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

16:25

Default images

Premijer je, na svečanoj sednici u Nišu povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, podsećajući na ogromne žrtve Srbije u Prvom svetskom ratu, istakao da danas svi moraju da razumeju koliko je važno da u Srbiji budu očuvani mir i stabilnost.

On je, takođe, dodao da Srbija treba da se ponosi činjenicom da s onima s kojima je ratovala u to vreme, kao i s tadašnjim saveznicima, danas želi da ima najbolje moguće odnose.

"Iako smo mnogo toga izgubili, možemo kroz mir da gradimo bogatu zemlju i naciju", rekao je Vučić.

Konstatujući da nije uobičajeno da bilo ko obeležava početak ratnih sukoba, jer su prisutnije manifestacije kojima se obeležava dolazak mira, Vučić je dodao da je istorija građane Srbije naučila da je potrebno sećati se herojstva predaka koji su se odazvali pozivu na mobilizaciju i predali živote otadžbini, a tako i vrednosti mira.

Vučić je dodao da razlog održavanja sednice Vlade Srbije u Nišu nije samo stota godišnjica početka Prvog svetskog rata, već, pre svega, to što Vlada Srbije nije beogradska, već srpska vlada.

"U Nišu smo zato što nismo Vlada Beograda, već Vlada Srbije. Za nas su podjednako važni i Niš i Novi Sad i Leskovac i Subotica i Kruševac i Pančevo i Smederevo i Valjevo... "Od sada ćemo češće držati sednice vlade i druge važne dogadjaje van Beograda, da nam se ne bi cela Srbija preselila u Beograd, a da mi ništa ne uradimo da to sprečimo, da im omogućimo uslove da ostanu u unutrašnjosti zemlje", istakao je Vučić na početku sednice u Nišu.

Podsetimo, na zgradi Banovine u Nišu u kojoj je nekada zasedala ratna Vlada Srbije, povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata postavljena je spomen-ploča.

Telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji, čime je otpočeo Prvi svetski rat, stigao je u ratnu prestnoicu Srbije pre tačno sto godina, jedan mesec nakon atentata u Sarajevu, u kojem su ubijeni prestolonaslednik nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga. Od danas je ovaj telegram izložen u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Perišić: Ne smemo zaboraviti hrabre srpske vojnike

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić poručio je danas da Srbija ne sme da zaboravi hrabrost i neverovatne žrtve naroda za svoju slobodu i srpske vojnike koji su doživeli golgotu Albanije.

"Tada su pobedili obični ljudi - seljaci, domaćini, bogati, siromašni, oni koji su živeli od zemlje i za zemlju Srbiju i nesmemo ih nikada zaboraviti", izjavio je Perišić na svečanoj sednici Vlade Srbije u Nišu koja je održana u tom gradu povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

On je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i ministrima što su sednicu održali u Nišu, u gradu u kojem je, kako je rekao, "promenjena istorija ne samo Srbije već i celog sveta".

"Pre tačno 100 godina u ovoj zgradi desili su se najdramatičniji trenuci srpske istorije", kazao je Perišić, podsećajući da je Niš tada bio varoš od oko 30.000, ali sa brojnim institucijama.

Niš je, dodao je, tada bio mesto iz koga odolevalo mnogim pritiscima. Kaže i da danas kada je sloboda zagarantovana se susrećemo se sa problemima savremenog društva.

"Siguran sam da Vlada Srbije odlučno, neumorno i hrabro, kao neka davno naši preci, ponosito čuva i unapredjuje državu i naš narod u ovim teškim vremenima", zaključio je Perišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: