Gauk: Antisemitizam neprihvatljiv

Joahim Gauk je povodom antisemitističkih parola na protestima protiv izraelske ofanzive na Gazu, pozvao na više hrabrosti u borbi protiv onih koji šire mržnju.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

21:15

Default images

"Želim da pozovem sve Nemce i sve one koji žive u Nemačkoj da uvek podignu svoj glas, kada se pojavi novi antisemitizam", rekao je danas nemački predsednik u Berlinu, naglasivši da se antisemitizam ne može prihvatiti.

"Mi to ne želimo da prihvatimo. Ni naše službe koje se bave istraživanjem krivičnih dela, ni policija, ni mi gradjani i gradjanke Nemačke, a predsednik apsolutno nikako", rekao je Gauk, reagujući na veliki broj antisemitskih parola koje se mogu čuti na protestima protiv izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze.

Mnoge od antisemitskih parola na demonstracijama, kako piše nemačka štampa, stigle su iz tursko-arapskih krugova useljenika u Nemačku, medju kojima je, navodi se, uznemirenje zbog ubistva više od 650 Palestinaca veoma veliko.

Posle razgovora sa predsednikom Centralnog saveta nemačkih Jevreja Diterom Graumanom, Gauk je izjavio da je za Nemce radost što u zemlji postoji jevrejska zajednica.

"Ti ljudi (Jevreji) ovde treba da žive u sigurnosti. I oni žive u sigurnosti", rekao je Gauk, naglasivši da je Nemačka zemlja prava i tolerancije.

Grauman je pohvalio angažman predsednika države i drugih političara koji su u poslednje vreme obećali Jevrejima da su u Nemačkoj dobrodošli i da sa svojim brigama nisu sami.

Nemački kancelar Angela Merkel takodje je osudila antisemitske slogane i parole kao napad na slobodu i toleranciju i kao "pokušaj da se nemački slobodarsko-demokratski poredak poljulja", preneo je danas njene reči zamenik portparola vlade Georg Štrajter.

Merkelova je poručila da će se protiv počinilaca antisemitskih krivičnih dela u Nemačkoj nastupati konsekventno, svim pravnim sredstvima.

I predsednik centralnog saveta muslimana Nemačke Ajman Mazjek, osudio je antisemitizam i rekao da u njegovoj zajednici nemaju šta da traže oni koji propovedaju mržnju prema Jevrejima ili misle da moraju, u kontekstu rata u pojasu Gaze, da šire antisemitizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: