Holandija na čelu istrage o MH17

Holandska komisija za bezbednost saopštila da je preuzela kontrolu nad međunarodnom istragom o obaranju aviona "Malezija erlajnsa".

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

13:19

Default images

U saopštenju se navodi da će Komisija koordinisati rad tima 24 stručnjaka iz Ukrajine, Malezije, Nemačke, SAD, Velike Britanije i Rusije, kao i Medjunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, preneo je Rojters.

Komisija je navela i da četvorica holandskih stručnjaka trenutno sprovodi istragu na mestu nesreće na istoku Ukrajine.

Pored toga, Komisija je najavila da će ispitati da li je neko manipulisao podacima iz crnih kutija oborenog "boinga 777", kao i da će sprovesti dve odvojene istrage o procesima donošenja odluka o putanjama letova, kao i dostupnosti liste putnika.

Prva dva aviona sa posmrtnim ostacima žrtava oborenog malezijskog aviona MH17 sletela su na aerodrom u Ajndhovenu. Na aerodromu su ih dočekali brojni ožalošćeni rodjaci nastradalih, holandski premijer Mark Rute i kralj Viljem Aleksander.

Avioni sa telima žrtava poleteli su ih Harkova nakon ceremonije kojom je odata pošta žrtvama.

Žrtvama je, kako prenosi AFP, konačno održana dostojanstvena ceremonija pred malobrojnim zvaničnicima tokom koje su vojni kadeti preneli tela u kovčezima do aviona na pisti.

Nakon minuta ćutanja jedini zvuk koji je mogao da se čuje bio je bat čizama mladih vojnika po pisti dok su nosili tela na njihovo poslednje putovanje.

U Holandiji je danas Dan žalosti zbog 193 holandske žrtve u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine, gde su istražitelji Interpola počeli proces identifikacije nastradalih na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: