"Dokazi sa MH17 su izmanipulisani"

Dokazi na mestu gde se srušio malezijski putnički avion su kontaminirani i manipulisani u ogromnim razmerama, izjavio je australijski premijer Toni Ebot.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

09:39

Default images

On je sve što se dogodilo s dokazima nazvao "zataškavanjem".

Ebot, čija je vlada sastavila predlog rezolucije koju je Savet bezbednosti UN juče usvojio, a kojom se zahteva omogućavanje potpunog pristupa mestu nesreće koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga, priznao je da je postignut napredak, ali je istakao da ima još dosta posla.

"Pred nama je još dug, dug put. Posle zločina dolazi zataškavanje. Ono što smo do sada videli je manipulisanje dokazima industrijskih razmera. To se mora prekinuti", kazao je Ebot.

Proruske snage, koje optužuju za obaranje aviona, konačno su ispunile zahteve gnevne međunarodne zajednice i predale tela žrtava i crne kutije međunarodnim istražiteljima.

"Ljudi su šetali po mestu nesreće od početka i nismo videli samo razne pojedince kako nasumično lutaju tuda i kupe ostake, već smo videli i tešku mašineriju. Na najnovijim snimcima mesto nesreće više liči na gradilište. I to je neprihvatljivo", dodao je Ebot.

Ebot je proteklih dana bio naročito kritički raspoložen prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog toga što nije intervenisao, ali sada je priznao da on izgleda reaguje posle snažnog međunarodnog pritiska.

"Ja sam pre 24 sata rekao da je predsednik Putin rekao sve prave stvari. Zatim sam kazao da ostaje da se vidi da li će ispuniti ono šo je obećao. I moram priznati da je do sada radio ono što je govorio. Odajem mu priznanje zbog toga što je tokom poslednja 24 sata držao reč", istakao je australijski premijer, preneo je AFP.

SB UN je juče usvojio rezoluciju kojom se osuđuju postupci koji su 17. jula doveli do pada "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur i pogibije svih 298 putnika i članova posade.

Rezolucijom se zahteva hitan prekid svih borbenih dejstava u području avionske nesreće i obezbeđivanje neometanog pristupa istražitelja ostacima kako bi mogli da sprovedu temeljnu, nezavisnu istragu u skladu s međunarodnim principima civilne avijacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: