Petak, 18.07.2014.

17:16

Deponija još gori, nama zagađenja

U selima pored deponije kod Ćuprije, koja gori od početka jula, nisu registrovano povećanje zagađujućih materija koje bi mogle uticati na zdravlje stanovnika.

Izvor: Beta

Default images

U saopštenju Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji koje je potpisao direktor Zavoda Goran Radovanović, navodi se da je mobilna eko toksikološka laboratorija tog Zavoda u periodu od 3. do 14. jula uradila monitoring kvaliteta vazduha uslovljenog požarom na staroj deponiji kod Ćuprije.

Višednevna merenja obavljena su na mestu požara na deponiji, kao i u selima Supska, Isakovo i Paljane.

"Tokom merenja u naseljenim mestima i laboratorijskom analizom uzoraka vazduha iz naseljenih mesta, nisu registrovane povećane koncentracije zagađujućih materija koje bi mogle uticati na poremećaj zdravlja stanovnika mesnih zajednica u kojima je rađen monitoring", navodi se u saopštenju.

Požar na deponiji je brzo lokalizovan, ali je zbog dima proglašena vanredna situacija u selima Supska, Vlaška, Krušar, Isakovo, Ivankovac, Paljane i Dobričevo.

Požar je gašen tako što je posipana zemlja i pesak preko delova deponije koji su goreli, ali je problem što su požari dubinski pa je vatra tinjala stvarajući gust dim koji se širio okolinom.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Ćupriji Dušan Stamenković je rekao da, bez obzira što je na deponiju nasipana zemlja, na 20-ak tačaka se još javlja dim. Zbog toga je vanredna situacija još uvek na snazi.

Deponija je zatvorena 2005. godine, ali su građani i dalje tamo izbacivali smeće, kao i animalni otpad. Deponija nije obezbeđena i niko se o njoj ne stara.

Postoji projekat o sanaciji deponije iz 2005. godine koji nije realizovan zbog nedostatka sredstava, a ove godine raspisana je javna nabavka za novi projekat sanacije deponije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: