"U avionu nije bilo Rusa"

U putničkom avionu Malezija erlajnsa koji je danas pao u Ukrajini u blizini granice s Rusijom, nije bilo Rusa. Među stradalima Francuzi, Holanđani, Britanci...

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

21:31

Default images

Za sada se zna da je među putnicima bilo najmanje četiri Francuza, nekoliko Holanđana, najmanje pet Britanaca, dok se ispituje da li je bilo državljana SAD i drugih zemalja.

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov rekao je da nijednog ruskog državljanina nije bilo među putnicima malezijskog aviona, koji je na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur srušen 60 kilometara od ruske granice, preneo je Itar-Tass.

Britanski mediji su izvestili da se u avionu MH17 nalazilo između pet i 10 britanskih državljana, a američki predsednik Barak Obama je rekao da zvaničnici ispituju da li je među putnicima bilo američkih građana, prenele su agencije.

U avionu koji je danas srušen na istoku Ukrajine bilo je najmanje četiri Francuza, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, koji je pozvao na hitno pokretanje istrage o toj velikoj tragediji.

Malezijski avion sa 295 putnika i članova posade srušen je danas po podne na istoku Ukrajine, a okolnosti ovog tragičnog događaja se i dalje utvrđuju dok Kijev navodi da je avion oboren u "terorističkom" napadu, a proruski aktivisti skidaju sa sebe odgovornost i prebacuju je na ukrajinske snage.

Istovremeno, pojavljuju se navodi da je jedan od lidera proruskih snaga u Ukrajini nagovestio da su možda njegovi ljudi greškom oborili malezijski avion verujući da je to transportni avion ukrajinske vojske, prenosi AFP.

Na mestu nesreće u blizini grada Šaktarsk koji u regionu Donjecka pod kontrolom drže proruske snage, nema znakova da je bilo ko od putnika i članova posade preživeo, a reporteri agencija su videli na desetine osakaćenih tela i ostatke aviona koji su razbacani kilometrima unaokolo.

Do nesreće je došlo u trenutku kada su tenzije već u porastu nakon što je Kijev optužio Moskvu da je oborila jedan ukrajinski vojni avion dok je bio u misiji na istoku zemlje u sredu, što je prva direktna optužba za ruski napad na ukrajinske snage.

Ukrajinska strana i proruski pobunjenici međusobno se optužuju za ovaj napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: