UKR: Srušio se avion sa 298 ljudi

Malezijski avion sa 298 putnika i članova posade srušio se u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom. Niko nije preživeo, polovina žrtava iz Holandije.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

17:33

Default images

Kako je preneo Rojters, reč je o Boingu 777-200, let MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Avion je pao u Donjeckoj oblasti, na oko 60 km od granice sa Rusijom, gde se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske. Obe strane, ali i neki predstavnici međunarodne javnosti, izneli su sumnju da je ovaj avion oboren.

Preko svog tviter naloga, iz Malezija erlajnza saopštili su da su izgubili kontakt sa avionom MH17 oko 2.15, i to dok je bio u vazdušnom prostoru iznad Ukrajine.

Avion je oboren, javlja Interfaks, i to dok je bio na visini od 10 kilometara. Rojters javlja da je avion pronađen u plamenu, na zemlji, na istoku Ukrajine.
Foto: Beta/AP
Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Anton Gerašenko je izašao sa prvim informacijama - da je 280 putnika i 15 članova posade stradalo.

Kako je preneo Rojters, primećeno je najmanje 100 tela stradalih nedaleko od mesta gde je avion pao. Ukrajinski mediji, pozivajući se na lokalne zvaničnike, javljaju da se tela mogu naći u radijusu od 4 km od mesta nesreće.

Kako je saopštio šef regulatornog tela zaduženog za vazdušni saobraćaj u Ukrajini, malezijski avion je leteo normalno, bez problema, i odjednom je nestao sa radara. Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini tvrde da su pronašlii crnu kutiju malezijskog aviona, prenosi Rojters.

Kako prenosi britanska agencija, Moskva je zatražila dozvolu od Kijeva da Ruske spasilačke službe učestvuju u spasavanju. Interfaks je ubrzo nakon ove vesti objavio da je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine rekao da je avion oboren raketom zemlja-vazduh. Takođe, izvor iz tog ministrstva tvrdi da su avion oborili proruski separatisti. Ukrajina je iskoristila ovu nesreću da odmah optuži "ruske teroriste" za rušenje aviona i navela da je on oboren ruskim raketnim sistemom "Buk".

"Teroristi kojima je Putin dao sistem Buk su iznad grada Toreza oborili civilni let Kuala Lumpur - Amsterdam. Ubili su 280 putnika i 15 članova posade. Cinizam Putina i njegovih terorista ne poznaje granice", naveo je savetnik ministra unutrašnjih poslova Gerašenko, na fejsbuk stranici ministarstva.

Donejcka Narodna Republika odbacila je umešanost u ovaj incident, jer njihove odbrambene snage nemaju takvu vrstu oružja, javlja Raša tudej.

"Avion su oborile ukrajinske snage. Mi nemamo takve odbrambene sisteme, naše rakete imaju domet od tri do četiri hiljade metara, a boing leti na većim visinama", rekao je Sergej Kavartadze, predstavnik samoproglašene Donjecke Republike. Oni su optužili ukrajinske vlasti za rušenje ovog aviona.

I Aleksandar Borodai, jedan od proruskih lidera, izjavio je, prenosi Rojters, da je avion srušila vojska Ukrajine.

Malezijski Boing 777 oboren je ukrajinskim vojnim avionom SU-25, saopštili su iz pres službe Luganske Narodne Republike navodeći izjave očevidaca koji tvrde da se nakon napada putnički avion Malezia erlajnsa prepolovio i pao. Ukrajinski avion se takođe srušio i pao na teritoriju LNR u oblasti Krasnava Luča, prenosi RIA Novosti.

Optužbe pljušte sa obe strane, proruski pobunjenici optužuju Ukrajinu, Kijev separatiste.

Inače, poruski pobunjenici su rekli da su spremni da proglase trodnevni prekid vatre kako bi omogućili istragu uzroka nesreće.

Porošenko: Ovo je teroristički čin

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je naredio hitnu istragu uzroka pada aviona.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je rekao da ne isključuje mogućnost da je avion oboren. Porošenko je za AP izjavio da ukrajinske snage bezbednosti nisu oborile malezijski putnički avion. Ukrajinske snage nisu pucale ni u jednu vazdušnu metu, rekao je Porošenko. Njegov portparol je saopštio da je Porošenko okarakterisao to što se dogodilo kao "teroristički čin".

"Letovi su zabranjeni iznad Donjecke oblasti, zbog tamošnjih oružanih sukoba. Treba utvrditi kako je 'boing' dospeo tamo", rekao je za rusku Gazetu predsednik Federalnog sindikata kontrolora leta Sergej Kovalev.

AP prenosi da su se ovim povodom odmah čuli predsednik SAD Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin. Iz Bele kuće je saopšteno da je Barak Obama upoznat sa slučajem, ali da ne mogu da potvrde ni jedan detalj, prenosi Rojters.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da se još utvrđuje da li je na letu bilo i američkih državljana. Rojters je prethodno preneo da je u avionu bilo 23 Amerikanca. U avionu nije bilo ruskih državljana, saopšteno je iz Moskve.

Zvanično, iz Malezija erlajnsa je saopšteno da je polovina putnika, njih 154, bilo iz Holandije. Za 47 putnika ne zna se nacionalnost.

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je da je šokiran zbog ove nesreće, i naložio je hitnu istragu.

Kijev: Pobunjenici oborili - imamo snimak

Ukrajinske vlasti su objavile navodni snimak njihove obaveštajne službe na kom se čuju glasovi pobunjenika koji se hvale da su oborili ukrajinski vojni transporter, da bi zatim, shvatili da je u pitanju putnički avion, a onda nastavili sa slavljem konstatujući da to mora da su špijuni.
Ovo je snimak koji je objavila ukrajinska obaveštajna služba, a koji navodno dokazuje umešanost proruskih aktivista u nesreću: Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao večeras da je odgovornost na Ukrajini, jer da je ona bila sposobna da održi mir, ne bi se ništa od toga desilo, prenosi naša dopisnica iz Moskve.

Ruski mediji kao jedinu verziju ističu da je avion oborila ukrajinska armija, navodeći da pobunjenici nemaju oružje za tako nešto. Mada, kako javlja naša novinarka, proruski pobunjenici su se sami u junu hvalili time da su uspeli da zarobe jedan "buk".

Ukrajinski mediji sitiču umešanost Rusije, i ruskih separatista, a ruski mediji odgovornost prebacuju na vojsku Ukrajine. Interfaks je čak preneo sumnju jednog neimenovanog izvora iz vrha, da je meta napada bio avion sa predsednikom Putinom, koji je leteo sličnom rutom, u slično vreme. Podsetimo, tokom ove godine dogodila se još jedna velika nesreća sa putničkim avionom Malezija erlajnza. Malezijski avion Boing 777 koji je putovao iz Kuala Lumpura u Peking 8. marta, nestao je sa 239 putnika i članova posade. Avion na letu MH370 nestao je s civilnih radarskih ekrana u 01.30 časova tog dana, dok je bio na visini oko 10.600 metara iznad Tajlandskog zaliva.

I posle intenzivne potrage u koju se uključilo nekoliko zemalja, do danas nije pronađen ni jedan jedini njegov deo.

Nakon današnje nesreće u Ukrajini, avio - kompanije najavljuju da će zaobilaziti vazdušni prostor Ukrajine.

Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja "Evrokontrol" saopštila da su ukrajinske vlasti zatvorile vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje.

Pad aviona je sunovratio i svetske akcije. Mapa kretanja aviona nad Ukrajinom pre nesreće: Mapa kretanja aviona nad Ukrajinom pre nesreće:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

453 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: