Obama i Putin hitno razgovarali

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama odmah su se čuli telefonom nakon što se u Ukrajini blizu granice sa Rusijom srušio putnički avion.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

18:30

Default images

AP navodi da je Obama o ovome razgovarao telefonom sa predsednikom Putinom, ali i da Bela kuća za sada odbija da potvrdi navode da je putnički avion Malezijan erlajnsa sa 295 putnika i članova posade oboren.

Rojters prenosi da je predsednik Obama naredio američkim zvaničnicima da budu u kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima u vezi sa okolnostima pada aviona.

Rojters je objavio da i da je u avionu bilo 23 američkih državljana, pozivajući se na ukrajinsko MInistarstvo spoljnih poslova, ali na konferenciji za novinare Obama to nije potvrdio, dodavši da će tek biti utvrđeno koliki je broj Amerikanaca bio na letu.

Obama je, na konferenciji za novinare, rekao da je pad malezijskog putničkog aviona užasna tragedija i dodao da će SAD pružiti svu potrebnu pomoć u istraži o uzrocima ove nesreće.

Avion boingu 777-200, let MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, pao je u Ukrajini na oko 60 km od granice sa Rusijom.

Vlast u Kijevu je odmah iskoristila priliku da za pad aviona optuži proruske separatiste na istoku Ukrajine uz oštre optužbe na račun predsednika Rusije Vladimira Putina.

Proruske snage iz Donjecke oblasti odbacuju bilo kakvu umešanost u ovu nesreću tvrdeći da oni ni nemaju oružje niti rakete koje bi mogle da obore putnički avion koji leti na velikim visinama. Oni pak tvrde da su ukrajinske vojne snage mogle da učine tako nešto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je izraze dubokog žaljenja malezijskom premijeru Nadžibu Razaku povodom pada malezijskog putničkog aviona Boinga 777 na teritoriji Ukrajine, saopšteno je iz pres službe Kremlja.

"Predsednik izjavljuje iskreno saučešće i podršku porodicama i prijateljima stradalih", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: