Četvrtak, 26.06.2014.

10:37

Libija: Slab odziv na izborima

Parlamentarni izbori u Libiji koji se smatraju ključnim za budućnost zemlje pogođene političkim haosom, okončani su uz slab odziv birača i nasilje širom zemlje.

Izvor: Tanjug

Default images

Od ukupno 1,5 miliona upisanih birača na birališta je, po podacima izborne komisije, izašlo svega 630.000 glasača, što je manje od polovine.

Poređenja radi, u julu 2012. godine kada su održani prvi slobodni parlamentarni izbori nakon više od 40 godina, bilo je registrovano 2,8 miliona glasača.

Građani su na više od 4.400 birališta širom zemlje birali između 1.628 kandidata koji se bore za 200 mesta u parlamentu.

Međutim, kamere televizijskih stanica u većim gradovima zabeležile su uglavnom prazna biračka mesta, prenosi Rojters.

Neka birališta su ostala zaatvorena iz bezbednosnih razloga na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u najznačajnijem gradu na jugu zemlje Sabi, rekli su zvaničnici.

Zbog toga će 15 od 200 mesta u libijskom parlamentu ostati upražnjeno, rekao je Emad Al-Sajeh, predsednik izborne komisije novinarima.

U Bengaziju je na dan izbora ubijena poznata aktivistkinja za ljudska prava Salva Bugaigis koja je svojevremeno organizovala prve proteste protiv dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija pre tri godine.

Jučerašnji izbori najavljivani su kao ključan korak u tranziciji Libije bogate naftom, koja je zaglibljena u dubokom političkom haosu i nestabilnosti, uglavnom usled odsustva snažnih vojnih i policijskih snaga.

Otkako je Gadafi zbačen, Libija je održala parlamentarne izbore 2012. godine, a prošle godine je izabrala 60-člano veće za izradu novog ustava, podseća AP.

Ovoj severnoafričkoj zemlji je preko potreba funkcionalna vlada i parlament kako bi nametnula vlast teško naoružanim bivšim pobunjenicima, milicijama i plemenima koji su pomogli u svrgavanju Gadafija, ali koji sada prkose državnoj vlasti, navodi Rojters.

Libija se, takođe, hvata u koštac sa budžetskom krizom pošto je talas protesta naoružanih milicija na naftnim poljima i brodogradilištima znatno smanjio proizvodnju nafte.

Zapadni partneri Libije se nadaju da će izbori podstaći obnovu održive države i doprineti premošćivanju podela između zapadnih regiona zemlje, kojima je Gadafi nekada bio naklonjen, i zanemarenog istoka gde mnogi traže autonomiju i veći udeo u naftnom bogatstvu zemlje.

S druge strane, mnogi Libijci strahuju da će izbori doneti samo još jedan prelazni parlament, dok specijalno telo za sastavljanje novog ustava još nije završilo posao, ostavljajući otvorena pitanja o tome kakvu vrstu političkog sistema će Libija na kraju usvojiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: