Nedelja, 22.06.2014.

15:16

Oland i Merkel na liniji sa Putinom

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali predsednika Rusije Vladimira Putina da doprinese obnavljanju dijaloga u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Default images

U telefonskom razgovoru troje lidera, Oland i Merkel "pozvali su sve strane u konfliktu da obustave neprijateljstva, a ruskog predsednika da promoviše nastavak pregovora", saopštila je Jelisejska palata, kako prenosi AFP.

Takodje se navodi da su Oland i Merkel "primili k znanju" Putinova saopštenja pošto je ukrajinski predsednik Petro Porošenko u petak objavio početak jednostranog primirja, koje će trajati sedam dana.

"Oni su takodje ponovili značaj obezbedjivanja pune kontrole nad rusko-ukrajinskom granicom kako bi se sprečilo prebacivanje opreme i naoružanih ljudi", navodi pres služba francuskog predsednika.

U saopštenju Kremlja posle razgovora troje lidera, navodi se da je Putin u celini podržao mirovni plan i podvukao da namere ukrajinskog predsednika treba da budu potkrepljene stvarnim prekidom vatre, preneo je Itar-Tas s.

Porošenko je proglasio unilateralni prekid vatre, koji je stupio na snagu 20. juna i trajaće do 27. juna i predstavio mirovni plan u 15 tačaka koji bi trebalo da doprinese prekidu sukoba ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Pres kancelarija Putina takodje je saopštila da su Oland i Merkel naglasili svoju spremnost da doprinesu normalizaciji situacije u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: