Ministarstvo se ne bavi pojedincima

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio da nije posao ministarstva da se bavi pojedinačnim slučajevima bilo da je reč o žalbi na nekog direktora ili na doktorat.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.06.2014.

17:09

Default images

On je naglasio da ministarstvo treba te stvari da rešava sistemski.

Komentarišući pozive grupe intelektualaca, odnosno profesora, asistenata, doktora nauka i doktoranata da ministarstvo formira komisiju za ispitivanje doktorata ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je kazao da to ne treba da radi ministrstvo.

"Nije posao ministarstva da se bavi pojedinačnim slučajevima, bilo da se radi o prepisivanju u školi, o žalbi na nekog pojedinog direktora, o doktoratu ili diplomi na nekom fakultetu. Ministarstvo treba sistemski da rešava te stvari. Ukoliko postoji potreba za vanrednom proverom kvaliteta ili akreditacije i ukoliko to dođe od nadležnih službi ministarstvo će reagovati", ocenio je ministar prosvete.

"Čemu nam služe komisije za akreditaciju, čemu služe univerziteti, senati, rektorati, šta se tamo dešava? Svako treba da radi ono što mu je posao. Posao ministarstva je da sistemski rešava stvari. Ukoliko sistem predviđa da se reaguje u određenoj situaciji, ukoliko nadležno ministarstvo u određenoj situaciji reaguje - reagovaćemo", izjavio je Verbić.

On je ocenio da se se trenutno sve dešava u medijima i da ministarstvo zna za različite probleme, ali da nema čarobni štapić za sve probleme.

Prethodno se ministar Verbić sastao sa direktorima osnovnih škola sa podučja Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Leskovcu.

"Očekujemo da prođe bez problema. Sve je spremno. Zajednički je utisak da želimo da završni ispit postane jedan normalni, sastavni deo školovanja. To će se videti onoga trenutka kada nam više ne budu bile potrebne policijske marice da razvoze testove", kazao je Verbić.

Konferencija prekinuta zbog neugodnih pitanja o doktoratu

Saradnici ministra prosvete prekinuli su konferenciju za novinare u Leskovcu zbog pitanja o doktoratima poznatih ličnosti.

Šef kabineta ministra prosvete Nemanja Đorđević rekao je tom prilikom da se novinari nisu držali dogovorene teme o maloj maturi, kao i da on "može da prekine pres konferenciju zato što je šef kabineta".

"Ja sam kriv, mene mrzite", rekao je Đorđević novinarima. Novinari su prekidani pri pokušaju da saznaju mišljenje ministra prosvete o doktoratu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića na Univerzitetu Megatrend.

Akademska zajednica traži provere

Skoro dve hiljade naučnika iz zemlje i inostranstva potpisali su peticiju kojom se traži od Ministarstva prosvete da formira nezavisnu komisiju koja bi analizirala doktorsku disertaciju Nebojše Stefanovića.

I dok, posle brojnih afera na univerzitetu Megatrend, akademska zajednica zahteva da se preispita i akreditacija ovog univerziteta, rektor Mića Jovanović ne želi o tome da govori za B92.

Od sumnji u doktorsku disertaciju Nebojše Stefanovića, do pitanja doktorata i samog osnivača Univerziteta Miće Jovanovića, niz spornih slučajeva trebalo bi da bude alarm da slučaj Univerziteta Megatrend ispita do kraja. Jedan od potpisnika peticije, profesor na FPN-u Đorđe Pavićević kaže da je ovo veliki ispit ne samo za Ministarstvo prosvete, već i za akademsku zajednicu.

"Drugi deo peticije jeste apel da se konačno u našem visokom obrazovanju, a posebno u ovom segmentu postdiplomskih studija, malo stvari dovedu u red... Posebno što se proces izdavanja diploma završava na univerzitetima, a ne postoji ta vrsta rangiranja univerziteta... Vi sada možete imati jednako doktorat na nekom Edukonsu, Megatrendu, Signidumu, koji važi za solidan privatni univerzitet, i na Beogradskom univeriztetu, a da javnost nema preedstavu sta stoji iza svega toga", kaže Pavićević.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: