Nevreme i zemljotres u Skoplju

Veliko nevreme poplavilo je sinoć skopske ulice. Istovremeno, makedonsku prestonicu potresao je i zemljotres snage 3,7 stepeni po Rihterovoj skali.

Izvor: Beta, RTS

Ponedeljak, 26.05.2014.

00:03

Default images

Snažno nevreme pretvorilo je sinoć ulice Skoplja u prave reke, što nije bio kraj nevolja, jer je makedonsku prestonicu, istovremeno, pogodio i zemljotres snage 3,7 stepeni po Rihterovoj skali, a epicentar je bio osam kilometara od Skoplja. U gradu je na kratko bio obustavljen saobraćaj.

Na glavni grad Makedonije je za pola sata palo 37 litara kiše na metar kvadratni, a vetar je dostizao brzinu od 70 kilometara na sat, izvestio je makedonski Hidrometeorološki zavod, a prenela MIA.

Makedonski ministar saobraćaja Mile Janakieski, koji koordinira Operativno telo vlade noćas je zajedno sa gradonačelnikom Skoplja Koce Trajanovskim obišao kritične tačke nastale tokom nevremena i rekao da za sada nema prijavljenih povređenih osoba i da je pričinjena samo materijalna šteta.

Timovi iz javnih preduzeća, elektrodistribucije EVN i kompanije za distribuciju gasa GAMA rade danas na otklanjanju štete pričinjene u oluji koja je pogodila Skoplje.

"GAMA i EVN kažu da se radi o manjim oštećenjima koja bi uskoro trebalo da budu popravljena", kazao je ministar Janakievski. U naselju Novo Lisiče, zemlja se odronila u povukla u rupu nekoliko automobila koji su bili parkirani u blizini.

Portal MKD preneo je da je ministar za saobraćaj i veze Mile Janakijevski sazvao sinoć hitan sastanak kriznog štaba, a gradjanima kojima je potrebna pomoć upućen je poziv da se obrate na broj za hitne situacije 195.

Oko 23 sata Skopljanci su osetili i zemljotres intenziteta 3,5 stepeni, čiji je epicentar bio desetak kilometara severozapadno od Skoplja. Potres se najjače osetio na višim spratovima zgrada, naveli su mediji, uz procenu da ovakav tip zemljotresa ne može da izazove oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Ekipe javnih preduzeća EVN i Gama su na terenu i preduzimaju odgovarajuće mere shodno stanju na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: