BiH: Poplave pokrenule mine

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da su poplave pokrenule mine i odnele znakove kojima su bila obeležena opasna područja.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

15:54

Default images

Tako se u Prijedoru posle povlačenja vode pojavio u dvorištu porodične kuće frižider pun bombi.

Najugroženija područja od mina su, kako je upozoreno, Tuzlanski kanton, regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko-sanskog kantona i Bosanske Posavine, koja su i najviše pogođena poplavama.

Štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona uputio je apel svim građanima uključenim u mehaničko čišćenje plavnih i nanosa klizišta da posebnu pažnju obrate na eventualnu pojavu neeksplodiranih ubojnih sredstava.

To se posebno odnosi na područja u blizini nekadašnjih linija razgraničenja.

Takođe, minska opasnost u velikoj meri je prisutna u slivovima reka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, upozorili su iz ovog štaba.

Naime, kako je objašnjeno, usled poplava, vodene bujice i klizišta su pomerila pojedina minska polja i odnele znakove minske opasnosti.

Centar za uklanjanje mina BiH će u saradnji s entitetskim civilnim zaštitama i civilnom zaštitom Brčko Distrikta identifikovati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima sa kojih su mine pomerene i preduzete sve neophodne mere.

Tako su, nakon povlačenja vode, na tri mesta na području Prijedora locirana minsko-eksplozivna sredstva.

U dvorište jedne kuće voda je donela frižider u kojem je devet bombi, u mestu Sredicama kod Prijedora locirana je jedna minobacačka granata, a u Bišćanima, gde se voda još nije povukla, uočena je plastična kanta u kojoj ima bombi i municije.

U dogovoru sa deminerima sva locirana neeksplodirana ubojna sredstva biće uklonjena sutra u jutarnjim satima, objavio je "Dnevni avaz".

560 klizišta u Kantonu Sarajevo

Na području Kantona Sarajevo poplavljena su ukupno 384 objekta i aktivirano 560 klizišta, a s posebno ugroženih područja evakuisano je više od 350 ljudi, rekao je danas v.d. premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra.

Na području opštine Kladanj danas je lokalizovano više novih klizišta koja ugrožavaju saobraćaj, a njihov ukupan broj veći je od 150.

U opštini Srebrenica, iako još nije ukinuto vanredno stanje, polako se normalizuje situacija nakon poplava, a pripadnici Civilne zaštite posetili su najugroženije stanovnike i podelili im pomoć.

Situacija u Doboju je i dalje veoma teška, a na terenu nedostaju volonteri. Medju najugroženijim opštinama u BiH je i Maglaj gde je a komandantu Civilne zaštite naloženo da uspostavi upravljanje skladištima hrane i sistemom raspodele, a slična naredba upućena je i svim ostalim opštinama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Doneta je i naredba o hitnoj mobilizaciji raspoloživih objekata s ciljem ostvarivanja zaštite i smeštaja ljudi u socijalnoj potrebi.

Prema podacima sa vodomernih stanica Agencije za vodno područje reke Save aktivne su mere vanredne odbrane od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine. Reka Sava u Svilaju beleži opadanje vodostaja od dva centimetra, u Šamcu šest, Orašju tri i Grebnici dva centimetra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: