Agić: U BiH stanje izuzetno teško

Pomoćnik ministra bezbednosti BiH za zaštitu i spasavanje Samir Agić izjavio da je situacija na terenu uzrokovana padavinama i poplavama u BiH izuzetno teška.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

15:28

Default images

Prema podacima Ministarstva bezbednosti BiH, ugroženo je više od milion i dvesta hiljada stanovnika na različite načine, ali je srećom mali broj životno ugroženih.

"Deluje se svim raspoloživim kapacitetima, ostvarujemo koordinaciju od lokalnog do međunarodnog nivoa i trenutno na terenu imamo više od 200 različitih ekipa od lokalnog do državnog nivoa", izjavio je Agić.

Po njegovim rečima, na terenu se nalazi 12 helikoptera raznih agencija, OS BiH, EUFOR-a, Hrvatske i Slovenije, evakuiše se stanovništvo i sve drugo što je potrebno.

Teška je situacija u Posavini, u Šamcu, Orašju, a u Bijeljini je trenutno u toku opšta evakuacija.

Na celom području opštine Zavidovići aktivirana su klizišta dosad neviđenih razmera koja su ugrozila više od 150 stambenih objekata.

Trenutno postoji 53 klizišta koja su duga i po nekoliko stotina metara, a njihov broj se stalno povećava. Najkritičnije je u naselju Stipovići, odakle je većina stanovnika evakuisana.

Sve firme koje imaju mehanizaciju angažovane su na raščišćavanju pre svega putnih komunikacija, a potom i klizišta za koje građevinski inspektori daju mišljenje i predlog privremene sanacije, što se ogleda u iskopavanju kanala i skretanju voda.

Od novonastalih klizišta ugrožena je gradska Sportska dvorana, nekoliko verskih objekata, pa čak i neka groblja, tako je opšte stanje izuzetno teško i opasno.

Samir Agić je rekao da su u stalnom kontaktu s gradonačelnikom Bijeljine i da su veliki kapaciteti usmereni prema tom gradu.

"Prema našim informacijama, između osam i deset hiljada ljudi je u pkretu. Najveći broj prate nadležni, odnosno lokalni timovi na terenu, dakle nisu haotično krenuli, a Ministarstvo sigurnosti je uputilo i helikopterske snage i verujemo da će evakuacija biti uspešno završena", dodao je Agić.

Napajanje strujom u BiH i dalje otežano

Na područjima u BiH gde se voda povukla, snabdevanje električnom energijom se postepeno normalizuje, ali problem predstavljaju klizišta koja ugrožavaju niskonaponske i dalekovodne stubove, kao i transformatorske stanice, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Bez snabdevanja električnom energijom je oko 16.000 kupaca na području Tuzlanskog kantona. Bez struje je kompletno područje Opštine Gračanica, osim dela grada, kao i naselja Miričina, Donja i Gornja Orahovica.

Bez električne energije su i naselja Rožanj, Skakavica, Rastošnica, Obršine, Čairi i Čaklavica u Općini Teočak, kao i Čifluk, Parači i Hrasno u opštini Kalesija.

Na području u nadležnosti Elektrodistribucije Zenica bez električne energije je oko 23.000 kupaca u Zeničko-dobojskom kantonu i oko 130 kupaca u Srednjobosanskom kantonu.

U Zeničko-dobojskom kantonu bez električne energije je najveći broj kupaca u Maglaju - 6.500, i Zavidovićima - 5.300.

U Unsko-sanskom kantonu bez električne energije je oko 1.200 korisnika. Na području ovog kantona tokom dana se očekuje normalizacija snabdevanja električnom energijiom.

Sve raspoložive elektromonterske ekipe su danonoćno na terenu i rade na otklanjaju kvarova, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: