Sava kod Mitrovice usporila rast

Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice rastao tokom noći 3 do 4 centimetra na sat, ali se ta dinamika poslednjih sat vremena usporila, kaže Goran Ješić.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

10:03

Default images

On je najavio da će u donjem delu Sremske Mitrovice započeti preventivna evakuacija nešto oko 14 sati

Ješić, koji je komandant pokrajinskog štaba za vanredne situacije, je to napisao na svom Tviter nalogu.

On je ranije danas za agenciju Beta rekao da će stanovništvo iz donjih delova Sremske Mitrovice biti preventivno evakuisano, ako vodostaj Save dostigne nivo od 857 centimetara.

Ješić je sa članovima štaba bio na licu mesta, rekao je da su tokom cele noći ekipe i mehanizacija radili na zaštiti nasipa i da se uspeo održati nasip.

Vodostaj Save kroz Sremsku Mitrovicu je dostigao 849 centimetara, što je za gotovo pola metra više od istorijskog maksimuma iz 1974, kada je vodostaj bio 801 centimetar, ali nasipi su ojačani i odolevaju, rekao je ranije Ješić.

On je naveo da su u toku noći nasipi ojačani za još 400.000 džakova i da je pojačana odbrambena linija od Save do mesta Laćarak. "Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, jer sve zavisi od vodostaja, od vetra i od talasa.

Ali, malo dozu optimizma uliva činjenica da je u poslednjih sat vremena vodostaj Save porastao za samo jedan centimetar, a prethodno je rastao za tri do tri i po centimetra na sat", rekao je Ješić.

Prema njegovim rečima, lokalni krizni štab doneo je odluku da ukoliko vodostaj Save predje 857, da se evakuišu donji delovi grada, a u naredna dva sata će se iz tog kraja "očistiti" vozila da se obezbedi bolja komunikacija teške mehanizacije i kamiona.

Dodao je da je na terenu u Sremskoj Mitrovici kompletna vojvodjanska vodoprivreda, sa kompletnom mehanizacijom i ljudstvom i naveo da je lokalna samouprava takodje odlično organizovala krizni štab i odbranu.

"Već tri dana dana ovde rade profesionalnci, pojačani dobrovoljcima iz Sremske Mitrovice, tako da nam nije potrebna pomoć u ljudstvu", kazao je Ješić i dodao da su sinoć u pomoć pritekla u dva autobusa iz Beograda, koji su prethodno bili u Šapcu. Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine iz Novog Sada zahvalilo je danas dobrovoljcima koji su došli da pomognu u odbrani Sremske Mitrovice od poplavnog talasa, i saopštilo da pomoć te vrste više nije potrebna.

"Molimo sve koji su krenuli ka Sremskoj Mitrovici da se vrate svojim kućama kako bi se održala sistemska odbrana od poplava. Dolazak većeg broja volontera trenutno otežava rad stručnim službama. Ako bude potrebe, ponovo ćemo poslati apel za pomoć", piše u saopštenju Voda Vojvpodine.
Dodaje se da je u Sremskoj Mitrovici odbrambena linija tokom jučerašnjeg dana i noćas dodatno ojačana zemljanim nasipima i vrećama sa peskom, a na svim linijama odbrane na području Sremske Mitrovice angažovano je više od 1.000 radnika Voda Vojvodine, vodoprivrednih i komunalnih preduzeća sa područja Srema.

Kako se navodi, vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je do sada nezabeleženih 853 centimetara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: