Moskva nije primila zahtev Donjecka

Moskva nije primila nikakav zvaničan zahtev proruskih snaga iz istočnog ukrajinskog regiona Donjecka da uđe u sastav Rusije.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

16:07

Default images

Prenoseći izjavu portparola ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandra Lukaševiča, agencija Rojters je ocenila da bi to za cilj moglo da ima smirenje zabrinutosti Kijeva i Zapada da bi Moskva mogla da anektira regione Donjeck i Lugansk, kao što je to uradila sa Krimom nakon tamošnjeg referenduma u martu, kada se većina građana Krima izjasnila da se priključi Rusiji.

Upitan na konferenciji za novinare da li je Rusija primila zahtev da u svoj sastav uključi samoproklamovanu Narodnu Republiku Donjeck, Lukaševič je rekao: "Nisam čuo da je primljen nikakav zvaničan zahtev".

Nakon referenduma u istočnoj Ukrajini 11. maja, vođa proruskih snaga je rekao:"Tražimo od Ruske Federacije da razmotri da nas primi u svoj sastav".

Proruske snage u susednom Lugansku su rekle da će možda održati još jedan referendum, i to o prisajedinjenju Rusiji.

Ruska vlada, napominje Rojters, nije rekla da odobrava nezavisnost Donjecka i Luganska ili njihovo priključenje Rusiji, ali je navela da privremena vlada u Kijevu ne može da ignoriše rezultate referenduma i mora da pregovara sa predstavnicima regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: