Nova akcija u Ukrajini, 20 mrtvih

Novi okršaji ukrajinske vojske i proruskih snaga počeli na istoku zemlje. Ministar policije kaže da ima mrtvih vojnika. RT javlja da je u Slavjansku 20 mrtvih.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.05.2014.

12:18

Default images

Pucnji se čuju u okolini Slavjanska, jednog od nekoliko istočnih gradova koji su tokom vikenda bili pod kontrolom proruskih "snaga samoodbrane".

Portparol sedišta proruskih pobunjenika, koji drže Slavjansk pod kontrolom, ali je grad sada pod opsadom ukrajinskih snaga, izjavio da je u novim sukobima poginulo 20 pripadnika proruskih snaga, preneo Interfkas.

S druge strane, u Kijevu je saopšteno da su četiri ukrajinska vojnika poginula, a 30 ih je ranjeno u današnjim sukobima u okolini Slavjanska, dok RIA Novosti navodi da ima najmanje 11 povređenih. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine navelo je da sukobi kod tog grada na istoku zemlje i dalje traju i da proruske snage koriste stanovništvo kao "štit" i pale kuće i da u tim požarima ima i žrtava.

Privremeni ministar policije Ukrajine Arsen Avakov je potvrdio da je vojska započela novu akciju i da ima najmanje osam povređenih vojnika, dok se tačan broj žrtava "upravo proverava". Ministar je dodao i da ukrajinske snage koje stežu obruč oko Slavjanska izbegavaju da pucaju na civile. "Naša jedina taktika je da malo pomalo napredujemo prema centru Slavjanska", gde su se u gradskoj skupštini i zgradi državne bezbednosti zabarikadirali pobunjenici, naveo je Avakov.

Šef ukrajinske Nacionalne garde Stepan Poltorak je izjavio: "Oni rade sve što mogu da bi nas naterali da počnemo da koristimo teško naoružanje, ali to nećemo učiniti kako bismo poštedeli civile".

Agencije javljaju da vladine snage prodiru dublje u grad, dok se proruske jedinice povlače. U gradu su se oglasila zvona kao znak uzbune.

Reporterka mreže "Raša tudej" navodi da je videla raketu ispaljenu u blizini TV stanice u Slavjansku, koju trenutno pod kontrolom drže vojnici. RT navodi i da je jedna žena poginula tokom razmene vatre.

U ostalim gradovima na istoku Ukrajine je i dalje mirno, ali veoma napeto.

Federalisti oslobodili ukrajinskog pilota

Proruski pobunjenici oslobodili su danas pilota ukrajinskog helikoptera MI-24, koji je oboren u misiji iznad Slavjanska, saopštila je pres služba ukrajinskog ministarstva odbrane. Reč je o kapetanu Jevhenu Krasnokucku, koji je upućen na lečenje u ukrajinski Vojni medicinski klinički centar Severnog regiona.

Lekari procenjuju da je stanje njegovog zdravlja zadovljavajuće, prenosi agencija Ukrinform. U toj ustanovi se nalaze i tela petorice drugih članova posade dva helikoptera MI-24 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, oborenih iznad Slavjanska 2. maja.

Ovi helikopteri su oboreni uz pomoć prenosnog protivavionskog sistema (MANPADS). Još jedan helikopter MI-8 je oštećen iznad Slavjanska, pri cemu je povređen jedan ukrajinski vojnik.

Kijev: Antiteroristička operacija u Odesi

Dok su proruski aktivisti u Odesi zapretili da će preuzeti kontrolu nad zgradom regionalne vlade, Kijev je naveo da su ukrajinske snage jutros počele "antiterorističku operaciju" protiv proruskih snaga u toj oblasti. Borbe se vode u okolini Slavjanska, a vlada je poslala i elitnu vojnu jedinicu ka Odesi kako bi povratila kontrolu u tom gradu.

Inače, u Odesi je danas sahranjen političar Vjačeslav Markin, koji je nastradao u nedavnim neredima u kojima je više od 40 ljudi ubijeno u toj crnomorskoj luci. Sahrani Markina, poslanika regionalnog parlamenta koji je bio poznat po svojim govorima protiv vlasti u Kijevu, prisustvovalo je oko 300 proruskih aktivista koji su uzvikivali - "heroj, heroj". Mnogi od onih koji su došli u crkvu Svetog Đorđa imali su na sebi traku crne i narandžaste boje, koja je postala simbol proruskog protestnog pokreta u Ukrajini.

Aktivisti su zapretili da će kasnije u toku dana da upadnu u zgradu regionalne vlade u Odesi, prenosi AP.

Markin je juče preminuo od posledica ranjavanja u sukobima koji su izbili prošlog petka.

Proruski aktivisti su uspeli da preuzmu kontrolu nad sedištima administrativnih uprava i policija u nekoliko gradova u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: