Istok Ukrajine:Opet odjekuju pucnji

Nakon mirnog, ali napetog jutra, na istoku Ukrajine ponovo pucnji. Ukrajinska vojska krenula na Slavjansk i kontrolne punktove koje drže naoružani demonstranti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.05.2014.

08:24

Default images

Kako su preneli svetski mediji, proruske snage za sada kontrolišu sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki i spremaju se za nove okršaje. Kakop prenosi Raša tudej, pucanje je počelo upravop u Slavjansku koji se od jutros sprema za napad ukrajinskih snaga.

Dopisnica te TV mreže je na svom Tviter profilu objavila da građani Slavjanska od jutros seku drveće pored ulica, kako bi sprečili prodor tenkova ukrajinske vojske. Međutim, akcija Kijeva je već počela i zauzet je jedan kontrolni punkt. Čuje se i pucnjava, javlja Raša tudej.

Ta TV mreža javlja i da je ispaljena i raketa, a da je poginula i jedna žena iz Slavjasnka.

BBC podseća da se ukrajinska vojska juče približila Slavjansku i da je "pitanje trenutka kada će napad početi".

Napeto je i u Odesi, gde su u nedelju proruski aktivisti zauzeli sedište policije, a potom se, sinoć, na ulicama okupilo nekoliko hiljada pristalica ukrajinskih vlasti, među kojima je bilo oko 50 pripadniika nacionalističkog paravojnog pokreta "Desni sektor".Oni su uzvikivali "Odesa u Ukrajini!", "Slava Ukrajini!" i pevali himnu.

Za to vreme diplomatski napori da se reši ukrajinska kriza se nastavljaju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je, posle razgovora s predsedikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavila da će pod pokroviteljstvom OEBS-a u sredu o Ukrajini razgovarati predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Švajcarske i predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Moskva je posle razgovora saopštila da je Putin naglasio da je neophodno uspostaviti direktan dijalog vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona, gde proruski aktivisti organizuju pobunu.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer založio se danas za novu međunarodnu konferenciju o Ukrajini, kako bi se, kako je rekao, konačno postigli jasni dogovori o okončanju konflikta.

''Sve drugo bi bilo neodgovorno, pošto bi značilo nove žrtve'', rekao je Štajnmajer televiziji ARD, zalažući se za novi sastanak u Ženevi i jacanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Spokojna noć, napeto jutro

Foto: Beta, AP
Prema izjavi predstavnika pres službe samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Maljceva, "snage samoodbrane" su u Krasnoarmejsku "oslobodili zgradu policije i pored nje podigli kamp sa šatorima" u kojima predstavnici "DNR" informišu lokalno stanovništvo o predstojećem referendumu o statusu i situaciji u Donjeckoj oblasti.

Govoreći o Konstantinovki, Maljcev je rekao da su ukrajinski vojnici, koji su došli sa četiri oklopna transportera, pucali u nedelju na kontrolni punkt i da je vođena borba u rejonu Červonij.

Sinoć je Maljcev rekao da "je čitava Konstantinovka u plamenu" i da se četiri transportera Nacionalne garde iz kolone "već kreću prema Donjecku".

Predstavnik pres službe "DNR" Vitalij Ivanov rekao je da su pristalice federalizacije Ukrajine u nedelju zauzele zgradu izvršnog komiteta Lenjinskog rejona Donjecka i da su kod nje na miran način "uspostavili obezbeđenje" i kontrolni punkt.

Ivanov je rekao da je predstavnik vlasti u razgovoru sa demonstrantima rekao da je spreman na "konstruktivan dijalog sa predstavnicima ustanka".

Takođe se demantuju tvrdnje kijevskih vlasti da kod Donjecka ne radi nijedna fabrika.

Itar-Tas s navodi da su u nedelju demonstranti zauzeli u Donjecku vojno tužilaštvo, da su tužioci pobegli iz zgrade, ali da se kasnije dežurni tužilac vratio i rekao da je spreman da "pokrene postupak za zločine koje su počinili vojnici".

RIA Novosti prenela je saopštenje oblasne policije da su na zgradi gradske policijske uprave ponovo zastave Donjecka i Donjecke oblasti, umesto ranije istaknute zastave tzv. DNR.

Zamenik lidera "narodnog ustanka Donbasa" Sergej Ciplakov ranije je toj ruskoj agenciji rekao da se "preuzima kontrola nad čitavim Donjeckom i svim administrativnim zgradama" i da "svi prelaze na stranu ustanika", ali da su još moguće provokacije vojnika i pripadnika Desnog sektora.

Ranije je pres služba "DNR" saopštila da je čelnik Donjecka Aleksandar Lukjančcenko dobrovoljno podneo ostavku, ali je naknadno pres služba gradske skupštine saopštila da je Lukjančenko i dalje gradonačelnik, navodi RIA Novosti.

Agencije izveštavaju da će u Odesi na jugu Ukrajine danas biti sahranjene pojedine žrtve požara u Domu sindikata 2. maja.

U neredima u tom gradu poginulo je najmanje 46 osoba a više od 200 je povređeno.

U međuvremenu, Ukrinform je preneo saopštenje ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova da je u Odesu stigla specijalna jedinica Nacionalne garde "Kijev-1" formirana od "dobrovoljaca i patriota" , koji su izrazili želju da "pomognu Odesi u ovim teškim danima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: