Uhapšen tinejdžer na putu u džihad

Šesnaestogodišnji Armin Delić, austrijski državljanin poreklom iz BiH, uhapšen je u Rumuniji pri pokušaju bekstva kako bi se uključio u džihad u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

20:02

Default images

Prema nekim informacijama, Armin je u pratnji austrijske policije već vraćen u Beč, piše "Dnevni avaz".

Tinejdžer je iz stana, gde je živeo s roditeljima, pobegao pre nekoliko dana, i to u jeku potrage za nestalim Sabinom Selimović i Samrom Kešinović, takođe austrijskim državljankama poreklom iz BiH, za koje se sumnja da su 10. aprila krenule na isto odredište - u Siriju.

Iako nema zvaničnih informacija o ovom slučaju, kao ni onih o povezanosti bega dve devojčice s Arminovim pokušajem, od sagovornika upućenog u slučaj, list saznaje da je dečak bio član vehabijske zajednice u Beču, a to su navodno znali i njegovi roditelji.

"Roditelji to nisu odobravali i pokušali su da ga odvrate od odlaska u vehabijske džemate, gde je slušao predavanja, ali nisu uspeli. Ipak, nisu slutili da bi im dete moglo krenuti u rat", kaže sagovornik "Avaza".

Arminovim povratkom kući ne prestaju brige njegovih roditelja, jer postoji mogućnost da bi, ako se dokaže da je pošao u Siriju i da je nameravao da ratuje, mogao da bude osumnjičen za terorizam, rečeno je za ovaj list.

Sa slučajem nestanka i Arminovog pokušaja bega u Siriju upoznata je i Ambasada BiH u Beču.

Elvira Zvizdić, šefica Konzularnog odeljenja u Ambasadi, potvrdila je da su im se obratili roditelji maloletnog A. D.

"Naknadno smo utvrdili da je austrijski državljanin, čime naše nadležnosti u takvim situacijama automatski prestaju. Takođe, stupili smo u kontakt i ovde s Magistratom i rekli su nam da je za dečaka već dodeljena socijalna radnica", kazala je Zvizdićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: