B92 u Donjecku: Situacija napeta

Na istoku je situacija veoma napeta. Demonstranti u Donjecku i dalje drže i kontrolišu zgrade lokalne administracije i čekaju napad policije.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

15:21

Default images

Posle jučerašnjeg ultimatuma, danas je iz Kijeva stigla ponuda proruskim demonstrantima da će biti amnestirani ako predaju oružje i odustanu od okupacije zgrada lokalne administracije. Oni, međutim, ne odustaju i kako javllja reporterka B92 sa mesta zbivanja, situacija je veoma napeta.

Demonstranti, koji drže zgradu lokalnog parlamenta, zabarikadirani, svakog trenutka očekuju da ih napadne policija. Svako malo situacija preti da eskalira, jer se prenose lažne informacije da je napad počeo.

Takođe, demonstranti na predlog o amnestiji poručuju Kijevu da amnestira prvo sebe.

Na ulici su barikade od guma, bodljikave žice i cigala, uz opremu za odupiranje policiji. Stotine proruskih demonstranata u Donjecku i Lugansku ostaju prvi svojim zahtevima, a najuporniji zahtevaju referendum o samostalnosti. Međutim, uz političke zahteve, počeli su da se čuju i ekonomski.

"Jacenjuk kaže da je nasledio propalu ekonomiju. Pa zašto onda ne obnavljaš ekonomiju preko leđa oligarha nego si posegnuo u moj džep, na istoku? U džep radnika, srednje klase i penzionera", kaže jedna žena učesnica demonstracija.

Maskirani demonstrant dodaje: "Ne slušaju jugoistok Ukrajine. Kažu, ovde je sve mirno, a nas nazivaju stokom. Mi radimo za Ukrajinu celog života. Dosta je. Oni su na kijevskom Majdanu stajali i stajali. A šta su na kraju dobili? - Cene lekova i hleba porasle."

Jedan muškarac stoji sa nožem i kaže da će ga to štititi. "Ako Desni sektor ide po Ukrajini otvoreno naoružan i preti, zašto ja ne mogu da držim ovo - što može koliko-toliko da me zaštiti? Kompromis je federalizacija, referendum, ruski kao drugi jezik, Carinska unija..."

Vlasti u Kijevu situaciju na istoku smatraju uvodom u novi krimski scenario. Sutra ističe rok od 48 sati koji su aktuelne ukrajinske vlasti dale antivladinim demonstrantima na istoku Ukrajine da oslobode zgrade lokalne administracije, a danas stiže ponuda za amnestiju od v.d. predsednika.

"Garantujemo da sudskih postupaka protiv njih neće biti, ako predaju oružje i oslobode zgrade lokalne administracije. Spreman sam da u tom smislu potpišem dekret", kazao je Turčinov. On je predložio formiranje komisije sa ukrajinskim i stranim predstavnicima, koja bi razmotrila ključne tačke konflikta.

Na ponudu još nema odgovora, U Lugansku, snagama ministarstva unutrašnjih poslova noćas nije bilo naređeno da intervenišu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je juče Kijev da ne preduzima bilo kakvu akciju pre pregovora o najgoroj krizi u odnosima istoka zapada od kraja Hladnog rata. Sastanak predstavnika Rusije, SAD, Ukrajine i Evropske unije trebalo bi da bude održan 17. aprila, najavljuju neimenovani diplomatski izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: