Francuska: Uz narod Ruande danas

Francuska je saopštila da se pridružuje narodu Ruande u obeležavanju sećanja na žrtve genocida počinjenog 1994. godine, uprkos diplomatskom sporu sa Kigalijem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

18:25

Default images

"Francuska se pridružuje narodu Ruande u komemoraciji svim žrtvama genocida", saopštilo je danas po podne francusko predsedništvo, a prenosi AFP.

U saopštenju Jelisejske palate se navodi da je genocid u Ruandi "jedan od najgorih zločina našeg vremena, koji je počinjen dok je svet to posmatrao a nije mogao da to spreči".

"Naša je dužnost da učinimo sve što je u našoj moći kako se takva tragedija više nikada ne bi dogodila", ističe se u saopštenju, uz poruku da je sprečavanje genocida postalo centralni deo spoljne politike Francuske.

U govoru pred 30.000 ljudi koji su se danas okupili na stadionu Amaharo u Kigaliju, predsednik Ruande Pol Kagame ponovo je optužio Francusku da je učestvovala u masakru pre 20 godina, prenosi francuski list "Figaro" (Le Figaro).

"Nijedna zemlja nije dovoljno moćna, čak i ako misli da jeste, da izmeni činjenice", rekao je on na engleskom jeziku, pre nego što je na francuskom istakao: "Na kraju, činjenice ostaju to što jesu".

Pariz je juče otkazao dolazak ministarke pravde Kristijan Tobira u Kigali na komemoraciju, nakon što je predsednik Kagame raspirio tenzije između dve zemlje, podseća pariski dnevnik.

Kagame je naime, u intervjuu listu "Žen Afrik" (Jeune Afrique) rekao da su Francuska i Belgija igrale ulogu "u političkim pripremama genocida" i da su čak učestvovale "u samom izvođenju genocida".

Upravo u trenutku kada se Pariz pripremao da svoje prisustvo na komemoraciji svede na minumum i da pošalje samo francuskog ambasadora u Kigaliju Mišela Fleša, ruandske vlasti su mu povukle akreditaciju.

Optužbe ruandskog predsednika su u Jelisejskoj palati izazvale "iznenađenje u trenutku kada su bilateralni odnosi, kako se činilo, krenuli u dobrom pravcu", zaključuje "Figaro".

Francuska je priznala da su za vreme genocida u Ruandi napravljene velike greške, ali je negirala optužbe tvrdeći da su francuske snage želele da zaštite civile.

U Ruandi se danas obeležava 20. godišnjica od genocida u kome je za oko 100 dana pobijeno najmanje 800.000 ljudi, uglavnom iz manjinskog plemena Tutsi.

Nasilje je izbilo posle smrti predsednika Žuvenala Habijarimane, pripadnika plemena Hutu, koji je poginuo u avionskoj nesreći 6. aprila 1994, a završeno je u julu iste godine kada je Patriotski front Ruande (RPF), pobunjenička grupa predvođena Tutsima, porazio vladine snage.

Zvaničan period žalosti koji je počeo pre tri meseca paljenjem baklje koja je obišla sva mesta u zemlji, kulminiraće danas kada predsednik Pol Kagame, predvodnik RPF-a, upali večni plamen u memorijalnom centru posvećenom genocidu, koji će goreti 10 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: