Protest podrške Rusima u Ukrajini

U ruskom gradu Čeljabinsk, na jugu Urala, održan je miran protest podrške ruskoj manjini u Ukrajini kome je prisustvovalo 15.000 ljudi, javlja "Glas Rusije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2014.

11:04

Default images

Od svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča 22. februara i formiranja novih prelaznih vlasti u Kijevu u Rusiji je održano više protesta podrške ruskoj manjini u Ukrajini.

Ukrajinski parlament (Rada) smenio je Janukoviča, izmenio ustav i preneo predsedničke nadležnosti na predsednika parlamenta Aleksandera Turčinova, dugogodišnjeg saveznika bivše premijerke Julije Timošenko, navodi "Glas Rusije".

Predsednički izbori zakazani su za 25. maj. Rada je 27. februara objavila formiranje tzv. "nove ukrajinske vlade narodnog poverenja".

Janukovič je kasnije rekao da je bio primoran da pobegne iz Ukrajine zbog straha da će biti ubijen.

Moskva smatra da novi ukrajinski parlament nema legitimitet, a nekoliko regiona na jugu i istoku Ukrajine takodje je proglasilo Radu "nelegitimnom".

Krim, gde pretežno žive Rusi, odbio je da prizna nove vlasti u Kijevu. Stanovnici Krima će se 16. marta na referendumu izjašnjavati o otcepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: