Nestanak aviona - terorizam?

Uzrok nestanka aviona "Malezije erlajnza" mogao bi da bude teroristički napad, a zvaničnici su potvrdili da istraga ide i u tom pravcu.

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2014.

09:11

Default images

"Boing 777" sa 277 putnika i 12 članova posade, nestao je sa radara u subotu tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking, Olupina nije pronađena.

Pažnju istražitelja posebno su izazvala četiri putnika za koja se veruje da su imali ukradene pasoše evropskih zemalja. Ministar saobraćaja Hišamudin Husein rekao je da je utvrđen identitet nekih od potencijalnih osumnjičenih.

"Četiri imena su na mom stolu", rekao je Husein.

U istrazi učestvuju malezijske obaveštjane službe, a u Maleziju je poslata i ekipa američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Jedna od pretpostavki jeste i da se avion ubrzo posle poletanja okrenuo i krenuo nazad ka aerodromu. Zbog toga je proširena oblast u kojoj spasioci traže avion.

"Postoji realna mogućnost da je avion krenuo nazad prema Kuala Lumpuru", rekao je šef malazijskog ratnog vazduhoplovstva Rodzali Daud.

Prema poslednjim informacijama vijetnamske vlasti su primetile "plutajući objekat na oko 100 kilometara jugoistočno od ostrva To Ču" i poslale ekipu da istraži teren.

Više od 40 brodova i 22 letelica učestvuje u akciji potrage.

Avion iz Kuala Lumpura krenuo je u Peking u noći između petka i subote, a sa radara je nestao oko sat vremena posle poletanja.

U avionu se nalazilo 227 putnika iz 14 zemalja, među kojima 153 Kineza, četiri Francuza, kao i 12 članova posade.

Kineski i vijetnamski mediji javili su ranije da se veruje da je avion pao u more u vijetnamskim teritorijalnim vodama.

Malezijska avio kompanija je poznata po dobrim bezbednosnim merama, a avion tipa Boing 777 nije imao udes poslednjih devetnaest godina.

Ipak, otkriveno je da je baš letelica koja je nestala imala oštećenje krila 2012. godine.

"Otkinut je deo vrha krila u dužini oko jednog metra. Ipak, avion je bio na popravci i ne bezbednosnim testiranjima posle čega su mu vlasti i Boing dali zeleno svetlo", rekao je izvršni direktor "Malezija erlajnza" Ahmad Džauhari Jahja novinarima.

U letelici 20 radnika američke kompanije

Među putnicima u nestaloj letelici su i 20 radnika jedne teksaške firme za proizvodnju poluprovodnika. Od tih 20 radnika, 12 su državljani Malezije, a osam Kine, saopštio je predstavnik američke firme Greg Lovi, preneo je AFP.

"U ovom trenutku samo fokusirani samo na naše radnike i na njihove porodice. Naše misli i molitve su posvećene onima koji su uključeni u taj tragičan događaj", navedeno je u saopštenju.

Pojavile su se neproverene spekulacije da su oni bili razlog za navodni "teroristički napad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: