"Približeni stavovi o pravosuđu"

Približili smo stavove o pravosuđu, rekao premijer Ivica Dačić posle razgovora u Briselu i dodao da će radne grupe nastaviti finalizaciju dogovora.

Izvor: Beta, RTS

Sreda, 12.02.2014.

18:11

Default images

Premijer Ivica Dačić rekao je, posle sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da su približeni stavovi o pravosuđu i da će radne grupe nastaviti finalizaciju dogovora, a da će on biti potvrđen na nivou premijera.

"Načelno je dogovoreno da u Mitrovici bude jedan sud, čija će se mesna nadležnost prostirati na sedam opština, ali će sastav odeljenja (suda) morati da bude u skladu sa etničkom strukturom društva", rekao je Dačić posle sastanka, kojem je prisustvovao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Dačić je rekao da će srpski interesi biti zaštićeni jer će po kategorijama i suđenjima na severu Kosova biti većinom srpski tužioci i sudije.

Dačić je po završetku današnje runde rekao da još stručnjaci treba da dorade tekst tog sporazuma koji bi kroz nekoliko dana on i premijer Kosova Hašim Tači trebalo da potpišu pošto ponovo dođu u Brisel.

On je objasnio da će u zgradi suda na severu Kosova biti i Apelacioni sud, i istakao da će biti očuvana specifičnost i samosvojnost severa sa srpskom većinom.

Dačić je rekao da je njegov današnji dijalog s Tačijem, vođen uz pomoć visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, bio veoma težak, imajući u vidu da je albanska strana insistirala na tome da sud obuhvati sedam opština i da se pravosudni poslovi etnički ne dele.

Dačić je, međutim, kazao da su dve strane "na dobrom putu da postignu dogovor koji neće značiti da Srbi gube specifičnost i samosvojnost na severu".

On je dodao da su "nađena rešenja za raspoređivanje predmeta po određenim kategorijama, kao i zgradama gde će biti smešteni sudije i tužioci".

Dačić je naglasio da se ne sme dozvoliti da dođe do zastoja u dijalogu s Prištinom zato što Srbiju u junu čeka druga međuvladina konferencija u pretpristupnim pregovorima sa EU.

On je istakao da se zato dijalog mora nastaviti, jer je sređivanje odnosa s Prištinom ključno merilo za napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU.

Hašim Tači je, takođe posle razgovora, rekao da je u dijalogu s premijerom Dačićem postignut "suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu" i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

"Tražili smo od EU da utvrdi zašto je bilo hapšenja"

Dačić je rekao da je srpska strana tokom razgovora u Briselu zatražila da EU založi svoj autoritet da bi se saznalo zašto su uhapšeni Srbi na Kosovu, među kojima je i Oliver Ivanović.

"Zatražili smo da EU založi svoj autoritet da bismo znali o čemu je reč, zašto je došlo do tih hapšenja, a to znači da ne želimo da utičemo na rad pravosudnih organa, ali da nam se da razjašnjenje zbog čega je to urađeno, imajući u vidu da to može da destabilizuje političku situaciju na severu Kosova", rekao je Dačić.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović. Uhapšen je 27. januara i određen mu je pritvor do 30 dana, zbog sumnje da je umešan u ratne zločine i ubistva posle sukoba na Kosovu.

Početkom februara je uhapšen i penzionisani pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljub Delibašić. Njemu se na teret stavljaju teška krivična dela tokom 1999. i 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, povezana s predmetom Olivera Ivanovića, rekao je ranije njegov branilac Dejan Vasić.

Dačić je rekao da je danas bilo reči i o tehničkim pitanjima organizacije na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji.

"To će sve biti urađeno u koordinaciji sa OEBS-om", istakao je Dačić.

On je rekao da je danas pomenuta i situacija u BIH, ali je dodao da je Ketrin Ešton o tome već ranije pričala i sa šefovima diplomatija EU i sa ministrima inostranih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU.

Eštonova: Na sledećem sastanku se finalizuje dogovor o pravosuđu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je da će premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači na sledećem sastanku finalizovati dogovor o pravosuđu.

"Razgovarala sam danas u Briselu s premijerom Dačićem, premijerom Tačijem i njihovim delegacijama, u okviru dijaloga radi normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", navela je Eštonova u saopštenju.

Ona je dodala da je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim za pravosuđe, na temelju Briselskog sporazuma.

"Svi relevantni elementi se sada razrađuju i biće deo paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na sledećem sastanku", rekla je Eštonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: