Tači: Napredak po pitanju pravosuđa

U Briselu je završena 22. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj je jedna od glavnih tema bilo pitanje pravosuđa. Tači: Postignut napredak o pravosuđu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.02.2014.

00:22

Default images

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je u dijalogu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem postignut "suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu" i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

Tači je po završetku današnje runde pregovora rekao da će on i Dačić ponovo doći u Brisel kroz nekoliko dana, da finalizuju sporazum o tome.

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine počela je zajedničkim susretom premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a glavna tema je bila pravosuđe.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da promena uobičajene šeme dijaloga - da se Ketrin Ešton najpre sastane odvojeno s premijerima, a potom održe trilateralni sastanak, nema nikakvog značenja za sadržinu i tok razgovora.

Hašim Tači je uoči početka dijaloga rekao da se jako nada sporazumu o pravosuđu i dodao da je zadovoljan što su tri opštine na severu Kosova formirane i izabrani gradonačelnici, izrazivši nadu da će to uskoro biti slučaj i u opštini Severna Mitrovica.

Uoči sastanka iz Vlade Srbije najavljeno je da će Ivica Dačić tražiti da se razgovara i o hapšenju Olivera Ivanovića, lidera građanske liste "Srbija, demokratija, pravda".

U delegaciji Beograda je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Maja Kocijančič je ranije izrazila očekivanje da će premijeri Dačić i Tači, zajedno s Ketrin Ešton razgovarati i o pripremama formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kocijančičeva je ranije navela da je "verovatno" da će Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem razgovarati i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoka predstavnica EU, koja bi krajem iduće nedelje mogla putovati u Bosnu, u ponedeljak je o socijalnim protestima u BiH razmenila mišljenja sa šefovima diplomatija EU, a na posebnom sastanku i sa ministrima inostranih poslova Srbije i drugih zemalja kandidata za članstvo u EU.

Premijer Kosova bio je jedini koji se obratio medijima uoči sastanka kada je rekao da se nada da predstojeći parlamentarni izbori neće ugroziti sprovođenje Briselskog sporazuma.

Tači je uoči današnje runde dijaloga rekao da će se danas nastaviti razgovori o pravosuđu koje, po njegovim rečima, mora biti usklađeno sa zakonima Kosova.

Tači je takođe rekao da se nada da će Srbija nastaviti da predano sprovodi aprilski sporazum Beograda i Prištine, iako se u Srbiji u martu održavaju parlamentarni izbori.

Kako je najavljeno, jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i hapšenje Olivera Ivanovića, kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice. Ivanović je uhapšen u trenutku kada je najavio da će se kandidovati na ponovljenim izborima za gradonačelnika.

Upućeni tvrde da je namerno uhapšen u to vreme i da se optužnica pripremala od aprila prošle godine.

Vlada Srbije traži da mu se omogući da se brani sa slobode posle izjava članova Ivanovićeve porodice da su zabrinuti za njegovu bezbednost u pritvoru s obzirom na kampanju koja se protiv njega svakodnevno vodi u prištinskim medijima.

Direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da će biti reči i o hapšenju Olivera Ivanovića.

Današnja runda je druga od početka godine, a dvadeset druga otkako je dijalog počeo.

Prethodni krug razgovora, 27. januara, završen je bez dogovora o pitanju pravosuđa.

Prištinska strana insistirala je na tome da se u nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici, pored četiri srpske opštine, uključe i tri većinski albanske opštine južno od Ibra, dok je delegacija Beograda iznela da bi se time remetila zastupljenost po etničkoj strukturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: